30 Kasım 2015 Pazartesi

GÖKKUŞAĞI BÖREK -ÜÇ RENKLİ BÖREK




Merhaba sevgili dostlar ,

Bugünkü tarifim benim çok ama çok sevdiğim rengarenk bir börek olan gökkuşağı böreği.
Üç renkli börek olarak ta bilinir kendisi :) Hem görsel olarak ,hem lezzet olarak on numara bir börek.
Havuç ,kıyma ve ıspanak bence çok güzel bir üçlü ..Siz dilerseniz değişik iç harç kullanabilirsiniz.




MALZEMELER

4 adet yufka
150 gr. eritilmiş  tereyağı (ya da sıvı yağ ,su karışımı )

İç harcı için :

250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
750 gr ıspanak
3 adet büyük havuç
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz

Üzeri için :

Yumurta sarısı
Çörek otu

YAPILIŞI 

Ispanakları ayıklayıp doğrayıp yıkayın. 2 kaşık sıvı yağ da soteleyin.Tuzunu ekleyin. 
(Suyunu süzdürün.Sulu kalmasın.)
Kıymayı tavaya alın suyunu salıp çekene kadar tavada soteleyin.1 yemek kaşığı yağda yemeklik doğranmış soğanla kavurun.Tuz ve karabiber ekleyin.
Havuçları rendeleyin. 1 yemek kaşığı sıvı yağla tavada havuçları 5 dakika soteleyin.
Pişen malzemeleri soğumaya bırakın.


1- Tereyağını eritin .  
2- İlk yufkayı tezgaha yayın. Üzerine eritilmiş tereyağından fırçayla sürün.
3- İkinci yufkayı ilk yufkanın üzerine alın. 
4- Eritilmiş tereyağını fırçayla sürün.
5- Ispanaklı harcı eşit miktarda yufkanın üzerine yayın.
6- Üçüncü yufkayı da üzerine serin. 
7- Tereyağından fırça yardımıyla sürün.
8- Kıymalı harçtan eşit miktarda yufkanın üzerine yayın.
9- Dördüncü yufkayı da üçüncü yufkanın üzerine serin.
10-Eritilmiş tereyağını fırçayla sürün.
11-Havuçlu harçtan eşit miktarda yufkanın üzerine yayın.

4 kat olan yufkayı sağ ve sol kenarından içe doğru  malzemenin dışa çıkmasını önlemek için kıvırın.
Daha sonra alttan yukarı doğru rulo halinde kıvırın. 
Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirin.
Fırında tepsisine sığmayacağı için ruloyu ikiye bölüp 180 derecede üzeri kızarana dek pişirin.
Dilimleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.












24 Kasım 2015 Salı

ARAP KURABİYESİ






Farklı bir kurabiye tarifi arıyorsanız ,Arap kurabiyesi derim. Haşlanmış yumurta sarısından yapılan 
bu kurabiyeyi yiyenler pek sevecek..Yerken hiç bir şekilde haşlanmış yumurta tadını almıyorsunuz.
Görüntüsü de tadı kadar harika ..

MALZEMELER

2 adet haşlanmış yumurta sarısı
250 gr .tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (3 su bardağı )
KABARTMA TOZU kullanmıyoruz.

Üzeri için :
3 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI

Haşlanmış yumurta sarılarını yoğurma kabınızda ezin.
Diğer hamur malzemelerini de ekleyip ele yapışmayacak kulak memesi kıvamında 
bir hamur elde edin.
Hamurdan parçalar alarak ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin.
180 derece de fırını ısıtın.15 dakika gibi bir süre üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin.

Bir kapta kakao ve toz şekeri harmanlayın.
Kurabiyeleriniz fırından çıkınca ilk sıcaklığı gidince (5 dakika sonra ) kurabiyeleri kakaolu şekerli karışıma bulayın.
Servis tabağına alın..

AFİYET OLSUN.

9 Kasım 2015 Pazartesi

ISPANAKLI RULO KÖFTE




MALZEMELER

500 gr.kıyma
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
İstenirse maydanoz
Tuz

İÇ HARCI :

1 demet ıspanak
1 adet havuç
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz

SOSU İÇİN:
3-4 adet domates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI

Ispanakları yıkayıp doğrayın. Havuçları soyup rendeleyin.Tavada yağda soteleyin.Karabiber ve tuz
ilave edin.

Soğanı rendeleyin.Kıymayı ,galeta ununu ve baharatları katıp köfte harcınızı yoğurun.
Yağlı kağıda eşit bir miktarda görüldüğü gibi elinizle bastırarak yayın.

 Ispanaklı harcı enine alt kısma yayın.




Yağlı kağıt yardımıyla rulo halinde sarın.Şeker paketi gibi kenarlarını kıvırın.
180 derece fırında 1 saat kadar pişirin..






Fırından alır almaz dilimlemek için acele etmeyin.Dağılmasın.

Sosu için domatesi ve sarımsağı rendeleyin. Sıvı yağda tavada domatesler suyunu çekene kadar pişirin.

Servis ederken domates sosunu ister rulo diliminin altına ,isterseniz üzerine dökerek servis edin.

AFİYET OLSUN.