26 Haziran 2015 Cuma

KARACA İLE SOFRA EĞİTİMİ




Geçtiğimiz günlerde Ayşenur hanımın nazik davetiyle Taksim Bosphorus otelde ''Karaca ile Sofra Eğitimi '' ne katıldım..
Bir çok blog yazarı  arkadaşımın da katıldığı bu eğitimde çatal bıçağın tarihçesinden ,sofra adabına servisten ,sofra düzenine kadar
bir çok faydalı bilgi edindik.


Göz kamaştıran yemek takımları,suplalar ,özenle seçilmiş çatal bıçak takımları bardaklar,kadehler peçeteler ,peçetelikler ve bir çok ayrıntı..
Şık bir sofra ,hoş bir sunum artık hepimiz için önemli değil mi ?

Bizler için örnek olarak  sade ve şıklığıyla göz kamaştıran  bu güzel sofra hazırlanmıştı.
Fotoğraftaki ürünleri Karacanın satış sitesinden temin edebilirsiniz.



Eğitimde sofra düzeni ile ilgili öğrendiğimiz bir kaç bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum..

Öncelikle masada tabak yerleşimi verilecek mönüye göre olmalıdır.Örneğin mönüde çorbada yer alıyorsa, o halde düz yemek tabaklarının
üzerinde çorba tabakları yer almalıdır.Eğer mönüde çorba yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir.

Sofra hazırlarken en çok endişe edilen kısım çatal ,bıçak kaşığın yerleşimidir diye düşünüyorum.

Tabakların sol tarafına salata çatalı ,sonra ana yemek çatalı,sonra sağ tarafa çorba kaşığı,ekmek tabağının üstünün yatay
bir şekilde karşısına yada üzerine tereyağ bıçağını yerleştirin.
Tabağın yukarısına bir tatlı kaşığı ,çatalla yenebilecek bir tatlı ise yanına tatlı çatalını yerleştirin.
ve son olarak bardakları yerleştirin.

Su bardağını tabağın sağ üst köşesine bıçağın hizasında yerleştirin.Su bardağının sağına kaşığa doğru şarap bardağını yerleştirin.
Eğer içkisiz bir davet ise şarap bardağı yerine meşrubat bardağı yerleştirin.

Aşağıdaki tablodan da sofra düzeni hakkında yardım alabilirsiniz.





Ayrıca yemeklerinizin lezzetine lezzet katmak ve daha keyifli bir sofra haline getirmek istiyorsanız
Karaca'nın www.seninsofran.com 'u  ziyaret etmelisiniz..
Özel günlere göre hazırlanmış videolu davet sofralarından çok şey öğreneceğinize eminim..





Bu keyifli eğitim için başta Ayşenur hanıma ,Karaca'ya ve bizleri ağırlayan Taksim Bosphorus
otele teşekkürlerimle...












25 Haziran 2015 Perşembe

KÖFTELİ BEĞENDİ




MALZEMELER

Köftesi için :

250 gr az yağlı kıyma
1 adet orta boy rendelenmiş soğan
1 adet yumurta
4 yemek kaşığı galeta unu
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
Tuz

Beğendisi için :

4 adet közlenmiş patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber

Sosu için :

2 adet büyük boy domates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı yağ
Tuz

YAPILIŞI

Öncelikle patlıcanları yıkayın,kurulayın. Bıçaklar delikler açarak ister fırında ister ocakta közleyin.
Kabuklarını soyup ince ince doğrayın.

Köftelik malzemeyi yoğurup  ufak ufak yuvarlayın..  Kızartın..

Beğendi için tereyağını eritin. Unu kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü ilave edin.Muhallebi kıvamına gelinceye dek karıştıra karıştıra pişirin. Közlediğiniz patlıcanları ilave edin. Karıştırın.En son rende kaşar peyniri ve tuz ekleyip ocaktan alın.

Sosu için domatesi ve sarımsağı rendeleyin.Sos tavasına 1 yemek kaşığı yağ ve domatesi alın. Tuzunu ekleyip domatesler suyunu çekene kadar pişirin..

Servis tabağına önce beğendiyi sonra üzerine köfteleri yerleştirin. En üste pişirdiğiniz domates sosunu döküp sıcak olarak servis edin.

AFİYET OLSUN.



22 Haziran 2015 Pazartesi

ÜZÜM KOMPOSTOSU







MALZEMELER

2 su bardağı kuru üzüm
10 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
2 adet kabuk tarçın

YAPILIŞI

Kuru üzümleri bol suda 2 -3 kere yıkayın.Süzün.
Tencereye suyu ,şekeri üzümleri alın. Kaynatın.Kaynamaya başlayınca içine kabuk tarçını atıp
15-20 dakika kaynatın.
Kabuk tarçınları içinden çıkarın.
Oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğutun.

AFİYET OLSUN.

21 Haziran 2015 Pazar

İNCİRLİ VE CEVİZLİ KEK




MALZEMELER

10 adet kuru incir
1 su bardağı çekilmiş ceviz
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı mahlep
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un

YAPILIŞI
İncirleri küçük küçük doğrayın.Büyükçe bir kapta ,inciri ,cevizi ,şekeri,tarçını ,mahlebi ,sıvı yağı ve sütü kaşıkla karıştırın.10 dakika kadar bekletin. Bu arada ayrı bir kapta yumurtaları çırpın. İncirli karışımı,unu ve kabartma tozunu ekleyip kek hamuru kıvamını alana kadar karıştırın.
Yağlanmış kek kalıbına dökün.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35 dakika pişirin.

AFİYET OLSUN.

16 Haziran 2015 Salı

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇLU TAZE FASULYE




Merhabalar sevgili takipçilerim ,

Bu aralar maalesef size pasta börek tarifleriyle gelemiyorum :) Malum rejimime şu an epey sıkı sıkı bağlıyım.Evde misafir gelmedikçe tatlı ,hamur işi pişmiyor.. Mübarek On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayına nasipse kavuşmaya son 2 gün kaldı.. İnşallah benim diyet güme gitmez :)

Geçtiğimiz günlerde iş yerinde öğle vakti yemek yediğim yerde önüme  havuçlu taze fasulye yemeği geldi..İnanılmaz beğendim... Daha önce hiç havuçlu denememiştim. Bu ikinci pişirişim oldu..Sizinde beğeneceğinizi düşünüyorum..

Sevgiyle kalın.. Bu arada hepinize Hayırlı Ramazanlar dilerim.

MALZEMELER

1 kg.taze fasulye
2 adet kuru soğan
3 adet domates
1 adet orta boy havuç
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI

Taze fasulyeyi ayıklayın.Ortadan eşit olarak kesin.Soğanlarıve sarımsakları  yemeklik doğrayın.Havucu işaret parmağı boyunda ince ince jülyen doğrayın.Domatesleri rendeleyin.
Genişçe bir tencereye tüm malzemeleri çiğden koyup  üzerine yağ gezdirip ocakta 20-25 dakika ara ara karıştırarak kavurun.Üzerini geçecek kadar suyunu tuzunu atın.orta ateşte fasulyeler  havuçlar yumuşayana kadar pişirin.

Soğuk servis yapın.

AFİYET OLSUN.




8 Haziran 2015 Pazartesi

SİMİT POĞAÇA




Merhabalar

Bugün diyetimin 22.günü :) 1 tane dahi yemediğim simit poğaçalarımın tarifiyle geldim bugün..
Yiyenler tarafından çok  beğenilen simit poğaçayı ben peynirli hazırladım.Ama siz iç harcını dilediğiniz malzemeden hazırlayabilirsiniz.  Pekmezli suya bandırılıp sonra susama bulandığı için
tatlı pastane simidi tadında..  Ama pastane poğaçasına benziyor diyenlerde oldu :)

Mayalı olduğu içinde yumuşacık bereketli bir poğaça..

Tarifine gelirsek

MALZEMELER

1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr) yaşmaya
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç harcı :

Lor peyniri

Üzeri için :

1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı su
2 paket susam



YAPILIŞI

Ilık süt ve mayayı kapta eritin. Daha sonra un hariç tüm malzemeleri ekleyin.
En son unu eleyip ekleyin .Yaklaşık 5 su bardağı gibi un alıyor..
Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alın  .Hamuru biraz elinizle açıp ,içine harcını yerleştirin. Resimde görüldüğü gibi sıkıca kapatın.

Pekmezle suyu bir kase de karıştırın. Kapattığınız hamurları önce pekmezli suya sonra susama bulayıp yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin. Fırına vermeden önce üzerine bıçakla 2 adet çizik atın.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerileri kızarana dek pişirin.

AFİYET OLSUN.
















2 Haziran 2015 Salı

KADAYIFLI İRMİK TATLISI





MALZEMELER

100 gr kadayıf
1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 çay bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
10 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya





YAPILIŞI

Tel kadayıfı doğrayın. Gerçi artık doğranmış hazır kavrulmuşları var ama daha önce hazırladığım buzlukta sakladığım kadayıfı kullandım.

Tel kadayıfı doğramak için 2 saat buzlukta bekletirseniz daha kolay doğrayabilirsiniz.
Bir tencereye yağı alın .Üzerine kadayıfı ve şekeri ekleyin. Kavurun .Rengi dönmeye başlayınca cevizi ekleyin. Ocaktan alın.

Tencereye sütü,şekeri ve irmiği koyup ocakta karıştıra karıştıra pişirin.Göz göz olunca ocaktan alıp
vanilyayı ekleyip karıştırın. Daha pürüzsüz olsun isterseniz ocaktan alır almaz mikserle 3 dakika çırpın.

Kalıbı tatlımızın daha kolay çıkması için ıslatın.

Kavrulmuş kadayıfın 3/2 sini kalıbın alt tabanına koyun.Pişen irmiğinizi kalıba dökün.
Kalan kadayıfı da en üste koyun.

Oda sıcaklığına gelinceye kadar bekleyin.Daha sonra buzdolabına kaldırın.
En az 3 saat buzdolabında bekletin.

Kalıptan dikkatlice çıkarıp dilediğiniz gibi süsleyin.

AFİYET OLSUN.



KABAK SIYIRMA





MALZEMELER

1 kg. kabak
1 adet büyük kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 limon suyu
1 kahve fincanı pirinç ya da bulgur (ben bulgur kullandım)
1 demet dereotu
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su

YAPILIŞI

Kabakları yıkayın. Kabuğunu incecik soyun.Kabakları ince ince yukarıdan aşağı aynı uzunlukta
sıyırarak soyun. Kabağın çekirdekleri gözükmeye başlayınca soylama işlemini bırakın.
Çekirdek kısmı yemeği sulandıracağı için kullanmayacağız.Kalan kabakları rendeleyerek Mücver yapımında kullanabilirsiniz.

Mücver tarifim için tıklayın...

Soğanı yemeklik doğrayıp sarımsakla birlikte soteleyin. Kabakları ilave ilave edin sotelemeye devam edin. Kabaklar yumuşamaya başladığında bir limonun suyunu ,1 su bardağı su ve tuz ekleyerek biraz pişmeye bırakın .
İçine pirinci veya bulguru ilave edin.

Ocaktan almaya yakın ince ince kıydığınız dereotunu ekleyip 5 dk.daha pişirin.

Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.