30 Ekim 2014 Perşembe

ISPANAKLI KREP





MALZEMELER

2 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı un
100 gr ıspanak
1 çimdik tuz
Sıvı yağ

YAPILIŞI
Ispanağı yıkayın. Rondodan çekin. Süt ilave edip karıştırın.
Bir çırpma kabına ıspanaklı sütü alın.
İçine yumurtayı,unu,tuzu ilave edip blenderla pürüzsüz olacak şekilde geçirin.
Krep tavanıza veya normal orta boy tavaya sıvı yağ döküp yağlayın.
Krep karışımından 1 kepçe koyup arkalı önlü pişirin.
Karışım bitene kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.



29 Ekim 2014 Çarşamba

PEKMEZLİ KEK







MALZEMELER

2 adet yumurta
1/2 su bardağı Keçiboynuzu (Harnup) pekmezi
3 yemek kaşığı esmer toz şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı (silme) tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağından biraz az tam buğday unu

YAPILIŞI

Yumurtayı ,pekmezi ve esmer toz şeker'i mikser yardımıyla çırpın.
Sıvı yağ ,süt ekleyin.
Tarçını ,vanilyayı ,unu ve kabartma tozunu ekleyin.
Karıştırın.
En son iri çekilmiş cevizlerinizi ekleyip tahta kaşık yardımıyla hafifçe karıştırın.
Kare borcamınıza  yağlı kağıt serip kek hamurunuzu yayın.
Önceden ısıttığınız 160 derece fırında pişirin.

Dilerseniz servis esnasında pekmezi çok az suyla karıştırıp kek üzerine dökün.

AFİYET OLSUN.





28 Ekim 2014 Salı

EV YAPIMI YOĞURT







MALZEMELER

1 litre köy sütü ya da günlük süt
1 yemek  kaşığı  yoğurt



YAPILIŞI
Eğer köy sütü kullanacaksanız kullanmadan önce temiz bir tülbentle sütü süzün.

Sütü tencereye alıp kaynatın.

Süt kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp 15 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.

Mayalayacağınız kaba alın .

Kapaklı Cam ,porselen ya da çömlek kullanmanızı tavsiye ederim.

Sütü ılımaya bırakın.Sık sık mayalama ısısını kontrol edin

Mayalama ısısı serçe parmağınızı süte soktuğunuzda parmağınız yanmayacak (43-45) derece olacak.
Soğuk olmayacak.Eliniz sütün ısısına dayanacak

Bir kaseye mayalanacak ılık sütten 2-3 yemek kaşığı alın.Oda sıcaklığındaki mayalama yoğurdanda
1 yemek kaşığı alarak karıştırın.Süte ekleyip karıştırın.

Eğer böyle minik kavanozlara mayalayacaksanız 2 çay kaşığı yoğurtla mayalayabilirsiniz.

Mayaladığınız sütü kendi sıcaklığında kalıp mayalanması için kalın örtüyle sarın.

En az 6 saat mayalanan sütü örtüsünü açıp buzdolabına kaldırın.

Buzdolabında 1 gün boyunca dinlendirin.

Mayaladığınız sütü 10 gün içerisinde tüketin.

Sütünüzü akşamdan mayalayıp sabah buzdolabına kaldırmanızı öneririm.

AFİYET OLSUN.











22 Ekim 2014 Çarşamba

ÖRGÜ FİNCAN ( BARDAK ) KILIFI




Merhaba Dostlar,

Bu benim kendime kış hediyem :)
Çay -Kahve keyfi yaparken çayınız kahveniz soğumasın..Aman fincan elinizi yakmasın :)
Dün akşam yarım saatimi bile almayan bu kolay ve şık örgü fincan kılıfından bahsetmek istiyorum.

Tığ işinden azda olsa anlıyorsanız kolaylıkla yapabilirsiniz.Bunun için ihtiyacınız olacak malzemeler

 Kalın örgü ipi

 5 numara tığ

 Düğme

 Kupa


Kupanın ölçüsüne göre zincir çekip zincir uçlarını birleştirin.

Üzerine iki sıra sık iğne gidin.

Şimdi kupanın kulpuna denk gelmemesi için kulpun kalınlığı kadar boşluk verin.

Geri dönerek sık iğne olarak sıra sıra örün.

 Dudak payı kalacak boyda örün.

 En ucuna  düğme mesafesini düşünerek zincir çekip üzerine sık iğne doldurun.

Tekrar aynı yerde birleştirin.

 Düğme dikin.

Fotoğraftaki gibi sık iğneli zincire düğmeyi düğmeleyin.

 Fincana geçirin.

GÜLE GÜLE KULLANIN ...








20 Ekim 2014 Pazartesi

KIYMALI EV PİDESİ









MALZEMELER

5 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 adet yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı margarin (eritilmiş soğutulmuş )
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için :1 adet yumurta


Kıymalı harç için :

500 gr kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet yeşil biber (ben biber eklemedim )
1 adet domates
Karabiber ,Tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI

Önce harcı hazırlayın.Kıymayı suyunu slaıp eçekene kadar pişirin.Sıvı yağ ekleyip ,yemeklik doğranmış soğanı ,biberi domatesi ekleyip soteleyin.Baharatını tuzunu ekleyip soğumaya bırakın.

Bir kaba mayayı ,ılık sütü ,ılık suyu ,sıvı yağı koyup çırpma teliyle karıştırın.Üzerine yumurtayı ve eritilmiş margarini veya tereyağını ilave edin.Karıştırın.Unu  ,tuzu,şekeri ilave edip kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde yoğurun. Hamuru 10 bezeye bölüp yuvarlayın. Tezgaha un serpip 1,5 karış boyunda ,yarım karış eninde açın .Orta kısmına harcı yayıp önce yanlardan sonra uclardan otoğrataki gibi bitiştirin.
Tepside 10 dk mayalanması için bekletin.
Kenarlarına yumruta sarısı sürüp Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin.
Dilimleyerek servis yapın.


AFİYET OLSUN.






PİRİNÇ UNLU KEK





MALZEMELER

3 adet yumurta (oda sıcaklığında )
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağı
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı (silme) kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
250 gr pirinç unu (1,5 su bardağından biraz fazla)

Üzeri için:1 su bardağı süt


YAPILIŞI

Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın. Sıvı yağı ,sütü ilave edin. Vanilya ekleyin.
Bir kaba pirinç ununu ,kakaoyu, kabartma tozunu birlikte eleyin.Mikserle çok kısa karıştırın.
Dikdörtgen borcamınızı yağlayıp kek hamurunu yayın.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk süt gezdirin.Dilimleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.

AVOKADO SOS -GUACAMOLE





Daha önceki yazımda Avokado Salatasında Avokado seçimini ve kullanımını yazmıştım..

MALZEMELER

1 adet Avokado
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon
Tuz

YAPILIŞI

Avokadoyu ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkarın.Kabuğunu soyun.
İçine rendelenmiş sarımsak ,zeytinyağı ,tuz ve limon ekleyip çatalla ezin.
1 saat kadar buzdolabında üzeri kapalı bekletip servis yapın.

AFİYET OLSUN.

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN FINDIKLI BAKLAVA






Kurban bayramında yaptığım tatlıyı sizlerle paylaşmak biraz geç oldu fakat bir türlü fırsat bulamadım.
Ama şu an tüm ince detaylarıyla yazmak için buradayım :)

Çok tercih edilmesi ve ertesi gün bayram olması sebebiyle Arife günü hazır baklava yufkası bulabilmek için bir çok market ve yufkacı gezdim :) biraz zor oldu ama buldum

Elde açma baklavanın tabi ki yerini tutmaz ama  deneyin güzel oluyor..





MALZEMELER

40 adet hazır baklava yufkası .(28 adet Hastel baklavalık yufkasından 2 paket kullandım.)
2 paket Tereyağı veya margarin  (250 gr x2 )
3 su bardağı iri çekilmiş fındık

Şerbeti için:

4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu


YAPILIŞI

Öncelikle tencereye şekeri ve suyu koyup kaynatın.15 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip ocaktan alıp soğumaya bırakın.

1,5 paket tereyağını veya margarini tencerede eritin. Kalan yarım paket margarinle tepsiyi iyice yağlayın.

En alta 3 adet baklava yufkası serin.Üzerine erittiğiniz yağdan sürün. Tekrar 3 adet yufka serin yağdan sürün.
Bu şekilde 15. yufkaya kadar gelin. Fındığın yarısını serpiştirin. Tekrar aynı şekilde 3'er 3 er yufkaları serip
yağlayın. 30.baklavaya geldiğinizde fındığın kalanını serpiştirin.
Kalan 10 yufkayıda yine aynı şekilde 3 'er 3 'er tepsiye serip araları yağlayın.




Baklavayı dilimleyip üzerine kalan yağı gezdirin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek
pişirin.

Fırından baklavayı çıkarıp ilk sıcaklığı gidince soğuyan şerbetinizi eşit olarak her tarafına dökün.

Serbetini çektinden sonra üzerini antep fıstığıyla süsleyip servis edin.

AFİYET OLSUN.









SİGARA BÖREĞİ -KALEM BÖREĞİ





Sigara böreği kızımın en sevdiği börektir. Ani gelen  misafirlerim içinde ideal bir börektir.
Çok pratik ve lezzetli çıtır çıtır bu börekleri boş vakitlerimde  sarıp derin dondurucuda saklarım.
İnstagram da böreğimi yayınladığımda kızarırken peynirlerin neden eriyip akmadığını sordular.
Bunun için bir püf noktam neymiş ? Püf noktası çok yağlı bir peynir kullanmamak.
Ben içi için Muratbey peynir kullanıyorum.

MALZEMELER

3 adet yufka
250 gr . Lor peynir

Kızartmak için:
Sıvı yağ

YAPILIŞI

Yufkaları üçgen olarak eşit 8 parçaya bölün.Peyniri üçgen kestiğini yufkanın geniş tarafına yayın.
Kenarlarından kıvırarak ne çok sıkı ne çok bol olacak şekilde sarın.Uç kısmına geldiğinizle yufkanın
uç kısmını fırçayla ıslatıp yapıştırın.Tüm yufkaları aynı şekilde sardıktan sonra bol yağda kızartın.
Kızaran börekleri kağıt peçete serili bir tabakta yağını süzdürüp servis yapın.

AFİYET OLSUN.



16 Ekim 2014 Perşembe

AVOKADO SALATASI




Merhaba Sevgili Dostlar ,

Avokado besleyici değeri yüksek bir meyvedir.Meyve ama tatsız ve yavan bir meyve. :)
Dalından koparıldığında çok serttir.Avokadoyu olgunlaşması ve yiyebilmeniz için 3-5 gün kadar oda sıcaklığında bekletmeniz gerekir. Daha çabuk olgunlaşsın istiyorsanız bir gazete kağıdına sararak ve yanına elma veya muz koyarak bu süreyi hızlandırabilirsiniz. Olgunlaşmış olan Avokadonun içi krem gibidir.

Birazdan vereceğim bu tarifi Chefs Table Mutfak Akademisi'nde Can Şef'imiz bize Avokadoları ve domatesleri çok çok minik doğrayarak Fajita'nın yanına sos olarak hazırlatmıştı.
Dilerseniz sizde o şekilde et yemekleriniz yanına ikram edebilirsiniz.
Ben biraz daha iri doğrayarak salatasını hazırladım.

MALZEMELER

1 adet olgunlaşmış Avokado
2-3 adet çeri domates
1 diş sarımsak
1/2 Limon
Sızma Zeytinyağı
Çekilmiş Taze Karabiber
Tuz

YAPILIŞI

Avokadoyu soyup dilimleyin.Küp küp doğrayın. Domatesleri de aynı şekilde doğrayın.
Sarımsağı ince ince kıyın.Avokado ,domates,sarımsağı kapta karıştırın.Üzerine limon,Zeytinyağı
Tuz,çekilmiş taze karabiber ilave ederek karıştırın.Servis yapın.

AFİYET OLSUN.





15 Ekim 2014 Çarşamba

Erişilmesi En Zor Yerlerin Hijyeni için 7'li Püskürtme Sistemli Domestos

Temizlik ve düzen konusunda ne istediğini bilen, tertipli ve özenli bir ev hanımı olduğumu söyleyebilirim. Atalarımızın "Alet işler el övünür" sözündeki gibi, temizlikte de istenilen sonucun etkili ve kısa sürede alınması için, öncelikle doğru ürünlerin kullanılması, bence en önemli noktalardan biri...
Bu uğurda eskiden çocukluğumuzda, annelerimizin hijyen sağlamak için sık sık kullanmak zorunda kaldığı çamaşır sularının o ağır kokusunu düşündükçe, şu anda aslında ne kadar şanslı olduğumuza bir kere daha anlıyorum.. Eski çamaşır suları gibi kokmayan, Domestos’un deterjan katkılı ultra yoğun çamaşır suyu, temizliğe harcanan zamandan da tasarruf sağlayarak, bu işi çok daha keyifli hale getiriyor.
Özellikle tuvalet temizliğinin ne kadar önemli olduğunu, özenli hanımlarımız iyi bilirler. Örneğin; klozetlerin ulaşılması güç yerlerine, ne kadar uğraşsanız da kolay kolay müdahale edemezsiniz. Şimdi görüyorum ki işin uzmanı Domestos, yine bir ilke imza atarak "Domestos 7'li Püskürtme Sistemi" diye bir ürün çıkarmış. Özel olarak tasarlanan kapak dizaynıyla, tazyikli şekilde 7 ayrı delikten kolayca geniş bir alana yayılan ürün sayesinde, erişilmesi en zor olan yerlere bile zahmetsizce ulaşıp, oradaki mikropları da öldürüyor.
"Yaz Güneş" ve "Fırtına Gücü" adlı iki farklı koku alternatifi de sunan, özel tasarım kapaklı Domestos 7'li Püskürtme Sistemli bu hijyen sağlayan ürün sayesinde, klozet ve duvar gibi dikey yüzeylerde gizlenen mikroplara, artık buralarda barınma şansı bırakmıyor.

İçerik: www.usengecsef.blogspot.com
Bir boomads advertorial içeriğidir.

13 Ekim 2014 Pazartesi

DART ÖDÜLÜ - PREMIOS DARDOS



YemekdeYemek blogunun sahibi arkadaşım Hakkı  Karadeniz beni bu ödüle layık görmüş.
Kendisinin sıkı bir takipçisiyim. Hem başarılı bir yemek blogger'ı ,hem muhteşem bir fotoğrafçı
hem de bir Türkçe öğretmeni..Beni bu ödüle layık gördüğü için kendisine çok ama  çok teşekkür ediyorum.

Bu ödülü almanın belli kuralları var

1-Ödül fotoğrafını yayınlamak
2-Size ödül veren blogun bağlantısını eklemek
3-15 bloga dağıtmak

Ben de ödülümü 15 bloga dağıtıyorum ..

1-Sihirli Parmaklar
2- Sihirli Oklava
3-Vanilins
4- Olsada Yesek Suzan
5-Zeyneple Tarifler
6-Reyhan Kokulu Mutfağım
7-Annemutfakperisi
8-Pınarla Doydum
9-Aren and Family
10-Filizce Yemekler
11-Kakuleli Mutfak
12-Tuğçemden Sevgilerle
13-Müjdenin Denemeleri
14-Rümeysanın Elleri
15-Marinden Tarifler

Şimdiden herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Sevgilerimle