30 Nisan 2014 Çarşamba

NUTELLALI MISIR GEVREKLİ KURABİYE







Nutella severlere bugün çok nefis bir kurabiye tarifim var. Çok sevdiğim Gözde ablamda tanıştım bu nefis kurabiyeyle..Bir Nutella müptelası olarak kızımın sınıfının sürpriz günü için denedim. Umarım kuzucuklarda sevmiştir.

Tarif için Gözde ablacığıma teşekkürlerimle  

MALZEMELER

250 gr oda sıcaklığında margarin
2 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Üzeri için :
400 gr. (bir kavanoz ) Nutella
3 yemek kaşığı sıvı yağ
150 gr.  Corn flakes mısır gevreği

YAPILIŞI

Yoğurma kabına margarini,yumurtaları, pudra şekerini,nişastayı ,vanilyayı ekleyip yoğurun.
Daha sonra kabartma tozunu ve yavaş yavaş unu ilave ederek ele yapışmayan kulak memesi
kıvamında hamur elde edin.
Tepsinize yağlı kağıt serin. Hamurdan  cevizden küçük parçalar yuvarlak toplar yaparak tepsinize dizin.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20 dakika pişirin.
Nutellayı cam bir kaba döküp içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyarak benmari usulü eritin.

Mısır gevreklerini çok ufalanmamak kaydıyla rondodan geçirin.
Pişen kurabiyelerinizi ılıyan eritilmiş nutellaya  ince bir tabaka olacak şekilde batırıp ,daha sonra mısır gevreklerine bulayın. Servis tabağına dizin.Üzerini kapatmayın.Bayatlamaz .

AFİYET OLSUN.













28 Nisan 2014 Pazartesi

PEYNİRLİ ÇİÇEK POĞAÇA -TEREMYAĞ GURME KAYMAKLI



Tavsiye Kanalına teşekkürlerimle ..

Geçen hafta içerisinde Tavsiye kanalından bir paket geldi .İçinde Ülker Teremyağ Gurme Kaymaklı ve ufak şirin hediyeler vardı.




Önce Teremyağ Gurme Kaymaklıyla ne yapsam ne yapsam diye düşündüm.
Daha sonra ne zamandır çiçek poğaça yapacağım aklıma geldi .
Teremyağlı Gurme Kaymaklı Çiçek Poğaçam nefis oldu.
Ama ondan öncesinde bir parça ekmeğime sürüp yedim .
Harika bir kaymak tadı alıyorsunuz.
Ben çok beğendim






MALZEMELER

250 gr Teremyağ Gurme Kaymaklı
2 adet yumurtanın akı
1 su bardağı süt
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
Aldığı kadar un(5-6 su bardağı )

İç malzemesi:
Beyaz peynir

Üzeri için :
2 yumurta sarısı 
Çörek otu





YAPILIŞI

Bir kaba yumurta akını ,Teremyağ  Gurme Kaymaklıyı,sütü,tuzu,şekeri,mayayı alıp karıştırın.Azar azar un ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin .Yaklaşık 15 dakika dinlendirin.
Daha sonra ceviz büyüklüğünde bezeler kopararak merdaneyle açın.İçine peynirini koyup kenarlarından kapatıp hamurun tersini çevirin.Bıçak yardımıyla hamurun ortasına gelmeyecek şekilde kesikler yapın. 
Yağlanmış tepsiye alıp ayırdığınız yumurta sarılarını sürün.Ortasına çörek otu serpip önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.





21 Nisan 2014 Pazartesi

ÇİLEK DOLMASI





Çilek başlı başına bir görsel şölen bence..Ama bir de tatlıların pastaların üzerinde duruşu yok mu bayılıyorum..
Çileğin tam da mevsimi iken ,zamanı geçmeden  ve  çileği çok seven bir kızım varken bol bol tüketiyoruz.
Henüz bu yıl çilek reçeli de yapmadım.
Çilek dolmasını nutella ile de denemenizi öneririm nefis oluyor :)

MALZEMELER

15-16 adet iri çilek
100 gr Pınar labne peynir
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya

(Daha fazla çilek doldurmak istiyorsanız malzemeyi vanilya hariç iki kat arttırabilirsiniz.)

YAPILIŞI

Çilekleri yıkayın ve süzün.
İyice kuruyunca çileğin altından tabakta düzgün olarak dik duracak şekilde kesin.
Çileğin üstünden de fazla olmamak kaydıyla kesin.
Sert olan göbeğini bıçak yardımıyla çileğe zarar vermeden oyun.
Mikserle  Pınar labne peyniri ,pudra şekerini ve vanilyayı çırpın.
Krema torbasına koyup çileklerinizin içini doldurun.
Servis tabağına dizip üzerini antep fıstığı veya dövülmüş fındıkla süsleyin.

AFİYET OLSUN.






DİPSOS




MALZEMELER

1 su bardağı yoğurt
100 gr Pınar labne peynir
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
Tuz

YAPILIŞI
Sarımsağı soyup rendeleyin.Yoğurdu sarımsağı ve Pınar labne peyniri tel çırpıcıyla karıştırın.
İçine baharatları ekleyin.Karıştırın.
Buzdolabında 15-20 dakika bekletin.

AFİYET OLSUN.

18 Nisan 2014 Cuma

BAYATLAYAN KEKTEN TRUFFLE





Bazen evde kekler yenmez kalır dimi ya da bisküviler  ..
En güzeli bunları lezzetli toplara dönüştürmek olduğunu düşünüyorum..
veya o kekleri yine rondododan geçirip muhallebilerin ,pudinglerin  altlarına koymak

Kalan kakaolu kekime bir kaç malzeme ekleyerek çok leziz trufflelar yaptım.
İçine ne koyacağınız üzerini neyle bulayacağınız tamamen size kalmış bir şey aslında..

Ben evdeki bayat kekimi evdeki malzemelerimle değerlendirdim.
Siz dilerseniz benmari usulü çikolata eritipte  yapabilirsiniz veya krema koyabilirsiniz


MALZEMELER
150-200 gr Rondodan geçirilmiş kek ya da bisküvi
2 yemek kaşığı pekmez
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz

Üzeri için
İri çekilmiş ceviz  veya hindistan cevizi  glazür şekerler ,kakao ,antepfıstığı tozu, çekilmiş ceviz

YAPILIŞI
Keki rondodan geçirin diğer iç malzemeleri de koyup yoğurun .Elinizle toplar yapıp İstediğiniz malzemeye bulayın.

AFİYET OLSUN.




17 Nisan 2014 Perşembe

KARADUT REÇELİ





Karadut tam bir şifadır. Tezgahta gördüğüm an aklıma reçelini bu zamana kadar neden yapmadığım düştü.
Hep çilek gelir aklıma reçel deyince çünkü :) Zaten bir çilek reçelini severim bir incir reçeli .Ama artık favorim karadut reçeli.
Bu bahar  çilek reçelinden önce karadut reçelini yapmakmış kısmet.

Karadutu köye gittiğimizde   ağaçtan koparıp koparıp kuzenim Nilüfer'le nasıl yediğimiz  geldi aklıma..Ellerimiz ağzımız tişortumuz kıpkırmızıydı  :))
Ama zevklidir dalından koparıp koparıp yemesi.

Akıllandım tabi bu sefer eldiven taktım karadutun saplarını temizlerken yıkarken :)

Çok uzatmadan tarife geçiyorum .Denemeyen kalmasın çok seveceksiniz .







MALZEMELER

1 kg.karadut
1 kg.toz şeker
Yarım limon suyu

YAPILIŞI

Karadutu dikkatlice ezmeden saplarını temizleyin.5 dakika kadar suda bekletip dikkatlice yıkayın.Süzdürün.

Tencereye alın.Üzerine 1 kg.toz şeker koyun. Eğer dutlarınız tatlıysa bu miktar 850 gr.olabilir.
(Benim dutlar tatlı değildi.Şekeri 1 kg.kullandım )

1 gece bekletilmeli şeker eriyip suyunu salmalı..Çünkü su ilavesi yapmayacağız.Şekerin tamamen eridiğinden emin olun.Şeker erimediyse biraz daha bekleyebilir.

Ocağa alıp kaynayıncaya kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte kıvam alana kadar kaynatın.

Kaynarken üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alın.Aynı zamanda çok çekirdek bıraktığını göreceksiniz.
Onlarında bir kısmını yine kaşıkla alabilirsiniz.

Reçelin kıvamını anlamak için bir tabağa damlatıp sağa sola oynatırsanız akmıyorsa kıvam almıştır demektir.

Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.

Kavanozunuza doldurun.

AFİYET OLSUN.









PEYNİRLİ RENKLİ BİBER DİLİMLERİ




Merhabalar

Pratik ve güzel bir tarif olan bu peynirli renkli biber dilimlerini isterseniz kahvaltı da isterseniz akşam yemeklerinde meze olarak ikram edebilirsiniz.Renklerinden dolayı sofranıza renk katacağından şüpheniz olmasın.

Tarifi yazarken ölçü vermeyeceğim siz kişi sayısına göre hazırlayın. Bu arada kırmızı biberin peynirime kırmızı rengini vermesinde çok kızdım :)
Fotografta da görebilirsiniz.Keserken bıçaktan bulaştı büyük ihtimalle.
Sarı biber renk vermediğinden sarı daha hoş oldu bence .Keşke fotoğrafta sarı dilimi öne alsaydım ;)

Neyse geçiyorum tarife ;


MALZEMELER

Kırmızı ve Sarı dolmalık biber
Lor peyniri
Maydanoz
İstenirse dereotu

YAPILIŞI
Biberlerinin üzerini kesip içini temizleyip yıkayın kurulayın.
Bir kasede kıyılmış maydanozları ve lor peyniri harmanlayın. Peyniriniz tuzsuz ise biraz tuz ekleyin.
Dolma biberlerin içini bastıra bastıra doldurun. Bu haldeyken eğer hemen yemeyecekseniz buzdolabında bekletebilirsiniz.
Biberleri keskin bir bıçakla 1 veya 1,5 cm kalınlığında dilimleyip servis tabağına dizin..
Dilerseniz üzerine çörek otu serpiştirin dilerseniz pul biber..

AFİYET OLSUN.




9 Nisan 2014 Çarşamba

TAVUK ÇÖP ŞİŞ





MALZEMELER

500 gr tavuk but kuşbaşı (göğüs biraz kuru olduğu için but almanızı tavsiye ederim.
Çöp şiş çubukları
Çeri domates
Yeşil biber

Sosu için:
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 diş sarımsak
1/2 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber,Tuz,
İstenirse pulbiber,kimyon

YAPILIŞI
Sarımsakları ezip diğer sos malzemeleriyle karıştırıp içine kuşbaşı tavukları ilave edip harmanlayın.
Buzdolabında 3-4 saat bekletin.1 gece bekletirseniz daha leziz bir tat elde edersiniz.
Çöp şişlere  tavuğu domatesi ,biberi sıralayın
Altına tepsi koyduğunuz fırın ızgara teline dizin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında çevirerek tavuklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Lavaş eşliğinde servis yapın.

AFİYET OLSUN.



DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ





MALZEMELER

1 kg süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı nişasta
2 parça damla sakızı
1/2 çay bardağı su (nişastayı eritmek için)

Üzeri için:
Antep fıstığı

YAPILIŞI
Süt,şeker ve damla sakızını ocakta karıştıra karıştıra pişirin .Kaynamaya yakın suda erittiğiniz nişastayı karıştıra karıştıra süte ilave edin.Kaselere paylaştırın. Ilıdığında buzdolabına koyun.  2-3 sonra  Antep fıstığıyla süsleyip servis yapın.

AFİYET OLSUN.

TAZE SOĞANLI ZEYTİNYAĞLI BAKLA




MALZEMELER

750 gr .Bakla
3-4 sap taze soğan
1 adet büyük kuru soğan
1/2 demet dereotu
3 yemek kaşığı un
2 su bardağı su
Yarım limon
2 adet kesme şeker
Yarım yemek kaşığı tuz
1 diş sarımsak
Zeytinyağı

YAPILIŞI
Baklalarınızı kenarlarını kesin kılçıklarını varsa temizleyin.Ortadan ikiye bölün.Yıkayın. 2 Yemek kaşığı ile bir kapta unlu su hazırlayın.Baklaları bu suda en az yarım saat kara suyunun çıkması için bekletin.
Daha sonra unlarından arınacak şekilde bol su ile yıkayıp süzün.
Yayvan bir tencereye kuru soğnı ve taze  soğanı yemeklik doğrayın.Yağda kavurun.Baklaları ekleyip fazla karıştırmadan kavurun.
Bir kapta su ,limon suyu,1 yemek kaşığı unu ,dövülmüş sarımsağı,kesme şekeri ve kıyılmış dereotunun bir kısmını  karıştırın. Baklalarınızın üzerine gezdirin.Kaynayıncaya kadar orta ateşte ,kaynadıktan sonra kısık ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Piştikten sonra tencerenin kapağını açın . Ilıdığında servis tabağına alın.Üzerine kıyılmış dereotunu serpiştirin.Soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.

SÜTLÜ KÖFTE




MALZEMELER


500 gr az yağlı köftelik kıyma
4-5 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 su bardağından biraz az süt
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz


YAPILIŞI

Derin bir kaba kıymayı,galeta ununu ,yumurtayı,rendelenmiş soğanı,doğranmış maydanozu,sütü ,tuzu ve baharatları koyup iyice yoğurun.Buzdolabından 1 saat dinlendirin.Buzdolabından çıkarıp tekrar yoğurun.Elinizle istediğiniz şekli verip arkalı önlü tavada kızartın.Ben top top şekil verdim domates sosu eşliğinde servis yaptım.Tercih sizin.

AFİYET OLSUN...

KURUTULMUŞ DOMATES SALATASI




MALZEMELER

1 su bardağı kurutulmuş domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
7-8 dal maydanoz
1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tercih edilirse sumak

YAPILIŞI
Kurutulmuş domatesleri sıcak suda yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika kadar bekletin.Süzün.
Bir kaba alın.Üzerine maydanozu kıyın. Ayrı bir kapta salata sosunu hazırlayıp (zeytinyağı ,nar ekşisi,sumak )
domateslerin üzerine dökün.Karıştırın.
Servis tabağına alın.Üzerine dövülmüş ceviz serpiştirin.

AFİYET OLSUN.