29 Ağustos 2013 Perşembe

SUSAM MANTOLU TAHİNLİ CEVİZLİ KEK




MALZEMELER

3 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı tahin
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2,5-3  su bardağı un

Mantolama için

10 gr.margarin
1 su bardağı susam


YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri mikserle çırpın.Sıvı malzemeleri koyup karıştırmaya devam edin.En son un,kabartma tozu,ve cevizi ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.
Kek kalıbınızın içini margarinle iyice yağlayın.Susamı serpiştirin.Kek hamurunuzu kalıba dökün.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin.Fırından alıp dinlendirin.Dilimleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.

28 Ağustos 2013 Çarşamba

Fırıncı Orhan'dan Ekmeğin Hikayesi









Türkiye’de ekmeğin hikayesi Fırıncı Orhan tarafından 1958 yılında Çukurambar’da açılan mahalle fırını ile başladı. Ekmekçilik tarihi ise 8 bin yıl öncesinden; insanların hububatı taşlar arasında kırıp ufaladığı, sonra da bunlara su katıp elde ettiği hamuru yassı bir kaya üzerine yayarak ateşte pişirdiği günlere kadar uzanır. İlkel insan topladığı hububatı ufalardı, aksi taktirde ne çiğneyebilir ne de yumuşatmaksızın sindirebilirdi.

Mısırlılar ekmekçilikten keyif alırdı, dahası onlar için ekmek, yaşamlarının simgelerinden biriydi. Ekmek Mısırlılar için o kadar önemliydi ki ölenler bundan sonraki hayatlarında da yoksun kalmasınlar diye mezarlarına bir parça ekmek konuyordu. Ekmek başlıca gıdaları olduğu gibi maaşlarını da ekmek üzerinden alıyorlardı. Piramitleri inşa edenlere emekleri karşılığında ekmek veriliyordu. Kişinin maddi durumu kaç somunu bulunduğuna göre ölçülüyordu.



Biracılıktan elde ettikleri mayayı ekmek hamurlarını fermente edip şekillendirmede kullanıyorlardı. Ancak hamurun nasıl fermantasyona uğradığını bir türlü çözemiyorlardı. Mısırlılar zamanla değişik unlar kullanıp çeşitli şekiller bularak ekmek somununu bir sanat yapıtı gibi işlemeye başladı.
Yunanistan’da ve Roma  İmparatorluğu’nda ekmek zamanla halkın başlıca gıda maddesi haline geldi. Yumurta ve yağ da katılmaya başlandığında ise ekmek artık lüks tüketim maddeleri arasındaki yerini almıştı. Daha beyaz ekmekler zenginlerin, pek tadı tuzu olmayan ekmekle ise fakirlerin sofrasını süslüyordu.

Ortaçağ Avrupa’sında Normanlar ekmekçilikte çavdar kullanmaya, hamurlarını da yorgan altında fermente etmeye başladı. Yayvan ekmekler revaçtaydı, çünkü hem tabak işlevi görüyor, hem de lezzetle yenebiliyordu.

Zamanla birçok toplulukta, pişirilen ekmeğin çeşidine göre Fırıncı Loncaları kurulmaya başladı. Loncalar dürüst fırıncılara kol kanat geriyor hem de topluluk içinde statü kazandırıyordu. 1958 yılında bir mahalle fırını olarak kurulan Fırıncı Orhan 2011 yılında Çukurambar’da yaptığı yatırım ile ekmeğin tarihine farklı bir devrin başlangıcını ekledi. Farklı ve lezzetli çeşitlerini her zaman en taze ve sıcak bir şekilde sunan Fırıncı Orhan geleneksel ekmek çeşitlerinin yanı sıra Dünya mutfağındaki Fransız bageti,ciabatta gb. Ekmekleri de tüketicilere orjinaline en yakın bir biçimde sunarak ekmek fırınlarına yeni bir vizyon verdi.

Fırıncı Orhan bir mahalle fırnındaki sıcaklığı müşterisine sunmasının yanında en kaliteliyi en lezzetli ve en makul olan fiyata satması ile de haklı bir üne kavuştu.



Fırıncı Orhan 7’den 70’e herkesin damak tadına uygun ürünleri ile ekmekçilik tarihindeki yerini hergün daha da çok arttırıyor.

Sizde daha önce Fırıncı Orhan lezzetleri ile tanışmadıysanız bir an önce size en yakın Fırıncı Orhan ile tanışın…

Fırıncı Orhan Çukurambar şubelerinde seçkin ekmek çeşitleri yanında, Fo gurme marketten diledğiniz gurme ürünü alabileceğiniz gibi Dünya mutfağından özel yemekleri tüketebileceğiniz Fo Resto’ya da uğramayı unutmayın.

Bilgi için www.firinciorhan.com.tr
Online sipariş ve catering için www.thegurme.com
Twitter.com/firinciorhan
Facebook.com/firinciorhan

Fırıncı Orhan Çukurambar
Alo Paket: 0312 284 33 33
Rezervasyon: 0312 284 33 06

Fırıncı Orhan Armada AVM
İletişim: 0 312 219 01 99

Fırıncı Orhan ParkOran
İletişim: 0 312 490 08 88

Fırıncı Orhan Okyanus Plaza
Alo Paket: 0 312 283 48 48
Rezervasyon: 0 312 279 22 23

Fırıncı Orhan Dolphin AVM
Alo Paket: 0 312 283 48 48

Fırıncı Orhan Yıldız
Alo Paket: 0 312 438 72 73

Fırıncı Orhan Göksu
Alo Paket: 0 312 280 79 79

Fırıncı Orhan Necatibey
Alo Paket: 0 312 229 03 03

Fırıncı Orhan Çayyolu
Alo Paket: 0 312 241 24 25

Bir bumads advertorial içeriğidir.

YOĞURTLU KABAK KIZARTMASI



Bildiğimiz sevdiğimiz klasik bir lezzet kabak kızartması ...

MALZEMELER

Kabak
1-2 diş sarımsak
Yoğurt
Sıvı yağ
Tuz
Nane

YAPILIŞI
Kabakları yıkayıp tırtıklı bıçakla soyun.İnce ince dilimleyin. Az tuz ile harmanlayın.(Kabak tuzlu bir sebzedir.Kabak yemeklerin de tuzu çok kaçırmamaya dikkat edin.) Bol kızgın yağda kızartın. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp üzerine dökün.Tavada sıvı yağ ile nane yakıp yoğurdun üzerine boca edin.

AFİYET OLSUN.




DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI



MALZEMELER

2 su bardağı baldo pirinç
3 adet orta boy rendelenmiş domates
3 su bardağı kaynar su
1/2  çay bardağı sıvı yağ
Tuz


YAPILIŞI
Pirinçlerin üzerine 1 yemek kaşığı silme tuz atıp,üzerini geçecek şekilde kaynar su ilave edip yarım saat bekletin. Daha sonra bol suda yıkayın.Süzgeçte süzdürün.
Yayvan bir tencerede sıvı yağ ile birlikte rendelenmiş domatesle 3-4 dakika kavurun.3 Su bardağı kaynar su ve tuzunu ilave edip kaynatın.Pirinçleri kaynamış suya salın.Orta göz ocağınızda 3 dakika kadar yüksek ateşte daha sonra ocağın altını kısarak ağır ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirin.Ocağın altını kapatıp tencere ve kapak arasına kağıt peçete koyarak demlendirin.

AFİYET OLSUN.




RÜZGARGÜLÜ MİLFÖY BÖREK




Ani bir misafiriniz mi gelecek veya sabah kahvaltısına değişik bir şeyler mi yapayım diye düşünüyorsunuz..İşte size şık sunumuyla sofralarınıza renk katacak hem lezzetli ,hem pratik bir börek.. İç harcı tamimiyle size kalmış..İster Peynirli,ister sosisli,ister kaşarlı,ıspanaklı, kıymalı... tercih sizin.


MALZEMELER

Milföy hamuru
Yumurta sarısı

İç harcı
Peynir

Susam veya çörek otu

YAPILIŞI
Milföy hamurunu  dondurucudan çıkarıp çözdürün.Milföy hamurunun köşelerinden 3-4 cm kadar ortaya doğru kesin.İçine iç malzemenizi koyup kesilmiş olan uçları tek tarafından ortaya doğru birleştirin.Üzerine  Yumurta sarısı sürün.Çörek otu veya susam serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerileri kızarana dek pişirin.Sıcak sıcak ikram edin.

AFİYET OLSUN.






22 Ağustos 2013 Perşembe

GÜZEL PİRİNÇ PİLAVI YAPMANIN PÜF NOKTALARI





Her ne kadar yapılması kolay sanılsa da pilav yapmak zor iştir.Herkes tutturamaz.

Pilav dediğin tane tane dökülecek.

İyi bir pilav için öncelikle iyi pirinç seçmelisiniz.Bu birinci kural ..

İkinci kural pirincim bol suda yıkanıp nişastasından arındırılmasıdır.

Tereyağı ile yapılan pilavın lezzeti tartışılmaz.Ben tereyağı ve sıvı yağ karışık kullanıyorum.Böylelikle pilavım parlak bir görüntüye sahip oluyor.

Pilav için  yayvan ,geniş bir tencere tercih edilmelidir.

Salma dediğimiz yöntemi kullanarak pilav yaparım.Yani pirinçleri kavurmam.

Pirinçleri önceden kaynamış suda tuz ekleyerek en az yarım saat bekletiyorum. Daha sonra bol suyla yıkayıp süzüyorum.

Pilav pişerken kapağını açmamalıyız .Kısık ateşte pişmeli mutlaka.Pilav suyunu çektiğinde tencere ve kapağın arasına temiz bir bezle kapatıyoruz.

İşte benim tarifim.

MALZEMELER
2 su bardağı baldo pirinç
1 kahve fincanı arpa şehriye
3 su bardağı su
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı margarin /tere yağı
Tuz

YAPILIŞI
Öncelikle pirinçler ayıklanır ,yıkanır.Bir kaba pirinçleri alın,üzerine yarım yemek kaşığı tuz atıp sıcak suyu dökün.Yarım saat bekletin.Beklettikten sonra tekrar yıkayıp süzün.Bu arada tencereye yağları koyup eritin. Arpa şehriyeyi ilave edip rengi dönene kadar kavurun.3 su bardağı suyu ve tuzunu atıp tencerenin kapağını kapatıp suyu kaynatın.Süzülen pirinçleri katıp,kapağı kapatıp 4 -5 dakika ocağın orta gözünde harlı ateşte kaynatın.Daha sonra en kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.

21 Ağustos 2013 Çarşamba

KÖZLENMİŞ YOĞURTLU PATLICAN SALATASI







MALZEMELER

5-6 adet patlıcan
1 su bardağı yoğurt
1-2 diş sarımsak
Tuz
Sıvı yağ
Kırmızı toz biber

YAPILIŞI

Patlıcanları yıkayıp kurulayın.Ocakta közleyin.Soğuduğunda kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
Bir kapta yoğurdu ,tuzu,dövülmüş sarımsağı karıştırın.Doğradığınız patlıcanları ekleyip karıştırın.Servis tabağına alın.Tavada sıvı yağ ve kırmızı toz biberi yakıp salatanızın üzerine döküp soğuk olarak servis yapın.


PEYNİRLİ KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER (KAHVALTILIK)




MALZEMELER

4 adet  kırmızı biber
1 çay bardağı lor peynir
Sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI
Kırmızı biberleri közleyip soyun.Jülyen dilimleyin.Az sıvı yağda soteleyin.Tuz ilave edin.5 dakika soteleyip peyniri ilave edin.Peynir eridiğinde ocaktan alın.Ilık olarak servis yapın.

Afiyet olsun.