30 Temmuz 2013 Salı

ARPA ŞEHRİYELİ YAZ ÇORBASI (SOĞUK ÇORBA)




MALZEMELER

6 su bardağı su
1 çay bardağı arpa şehriye
1 su bardağı yoğurt
Sıvı yağ
Nane
1 tatlı kaşığı tuz
Pul biber (istenirse)
1-2 diş sarımsak (istenirse)

YAPILIŞI
Suyu ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın.Su kaynadığında arpa şehriyeyi ilave edin.Arpa şehriyeler yumuşadığında ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
Ayrı bir yerde pürüzsüz olarak yoğurdu karıştırın.(İstenirse sarımsaklı yoğurt hazırlanabilir) İyice ılıyan çorbaya  yoğurdu ekleyip karıştırın. Tavada yağı naneyi yine istenirse pul biberi yakıp çorbanın üzerine döküp soğuk olarak servis edin.

AFİYET OLSUN.

24 Temmuz 2013 Çarşamba

HAŞHAŞLI REVANİ



MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
Yarım limon

YAPILIŞI
Öncelikle şerbet malzemelerini  limon hariç kaynatın ,kaynamaya başlayınca orta ateşte 10-12 dakika kaynatın.Ocaktan almaya yakın yarım limon suyu sıkın.Soğumaya bırakın.
Çırpma kabınızda şeker ve yumurtayı mikserle  iyice çırpın.Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri koyup karıştırın.En son Un ve kabartma tozunu ekleyip tel çırpıcıyla karıştırın.
Yağlanmış Kare borcama dökün.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca biraz ılımasını bekleyin.Dilimlere ayırın.Böylece hem dağılmaz hem de şerbeti daha kolay ve çabuk emer.
Üzerine şerbeti döküp tatlıyı dinlendirin.
Dilerseniz üzerine krem şanti hazırlayıp ikramınızı yapabilirsiniz.Dilerseniz benim gibi servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN.

ZEYTİNYAĞLI BAMYA



MALZEMELER

1 kg bamya
2 adet kuru Soğan
2 -3 adet domates rendesi
Yarım Limon
Sıvı yağ
Su
Tuz

YAPILIŞI

Bamyaları bol suda yıkayın.İyice kuruması için süzgeçte bekletin.Bamyaların saplarını huni şeklinde temizleyin.
Tencereye soğanı yemeklik doğrayın.Yağda soteleyin.Domates rendesini de ekleyip 2-3 dakika pişirin.Bamyaları ilave edip 10 dakika kavurun(Karıştırmayın.) .Üzerine çıkacak şekilde kaynar su ekleyin Limon sıkın .Tuzunu da atın.Kenarından hafifçe karıştırın.Ağzı kapalı kısık ateşte pişirin.

AFİYET OLSUN.

TERBİYELİ EKŞİLİ KÖFTE




MALZEMELER
Yarım kilo kıyma
1 adet soğan
Yarım su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
5 bardak su
1 adet yumurta sarısı
1 adet limon
tuz ,karabiber
yağ

YAPILIŞI
Soğanı rendeleyin. Pirinci yıkayıp süzün. Maydanozu ince ince kıyın. Kıymayı bir kaba alıp soğan, pirinç, maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve unlanmış tepsiye dizin unda yuvarlayın
Suyu tencereye alıp tuz ve 1 yemek kaşığı yağ ekleyerek kaynatın. Köfteleri ilave edip orta ateşte 20 dakika kadar pişirin.
Bir kasede yumurta sarısıyla limon suyunu çırpın. Yemeğin suyundan 1-2 kaşık ekleyip karıştırarak ılıştırın. Hazırladığınız terbiyeyi kaşık kaşık tencereye ilave edip ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın. 


AFİYET OLSUN.

18 Temmuz 2013 Perşembe

FASULYE DİBLESİ





MALZEMELER

1/2 kg taze fasulye
3 adet orta boy kuru soğan
3 adet domates
1 su bardağı pirinç
Yarım yemek kaşığı salça
Sıvı yağ
Tuz


YAPILIŞI
Fasulyeleri ayıklayıp 1 cm kalınlığında kesin.Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun.Doğranmış fasulyeleri ilave edip iyice soteleyin.Rendelenmiş domatesi salçayı ekleyin karıştırın.Üzerine çıkacak şekilde su ekleyip fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pirincinize tuz ekleyip kaynar suda bekletin.20 dakika kadar beklettikten sonra yıkayıp süzün.Yemeğinizin suyu azaldığında (1 bardak kadar) pirincinizi ekleyip tuzunu atıp tencerenin ağzını kapatarak kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Ilık olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.

YOĞURTLU KABAK SALATASI



MALZEMELER

3 adet kabak
250 gr süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
1 tutam dereotu
Tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI
Kabakları soyup rendeleyin.Sıvı yağda kabaklar yumuşayıncaya kadar soteleyin.Bir süzgece alarak süzdürün.
Ayrı bir kapta yoğurdu ,sarımsağı, kıyılmış dereotunu ve tuzu karıştırın.Soğuyan kabaklarınızı içine ilave edin.Karıştırın.Üzerini dereotu ve cevizle süsleyin.Dilerseniz içine de iri kıyılmış ceviz ilave edebilirsiniz )
Soğuk olarak servis edin.
AFİYET OLSUN.

15 Temmuz 2013 Pazartesi

GÜL TATLISI



MALZEMELER

1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
125 gr .margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı irmik
Yarım su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Şerbeti için:

3,5 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Yarım Limon

1 Kase Fındık içi
Antep fıstığı tozu


YAPILIŞI

Öncelikle su ile şekeri 15 dakika  kaynatın.Kaynadığında limon suyunu sıkın 1-2 dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın..
Hamur malzemelerini un hariç bir kaba alıp karıştırın.Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurdan büyük bir parça alarak 3 mm kalınlığında kalınlığında açıp küçük çay bardağı ile 5 yuvarlak kesin.
Yuvarlakları yan yana yarısı birbirinin üzerilerine gelecek şekilde sıralayın.En baştaki yuvarlağa sağlı sollu birer tane fındık yerleştirip bastırmadan yuvarlayın.Bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.
Yağlanmış tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerileri hafif kızarana dek pişirin.
Fırından çıkarır çıkarmaz sıcak tatlıya soğuk şerbetinizi kaşık yardımıyla dökün.

AFİYET OLSUN.

5 Temmuz 2013 Cuma

ÇİLEKLİ PASTA




MALZEMELER

PANDİSPANYASI

(24 cm'lik  kek kalıbı için)

4 Adet oda sıcaklığında yumurta
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
3 Yemek kaşığı kaynamış sıcak su
1 Paket hamur kabartma tozu
1 Paket Vanilya
2 yemek kaşığı sıvı yağ

ISLATMAK İÇİN:
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz şeker


İÇ KREMASI:
2 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
150 gr labne peynir
250-300 gr dilimlenmiş çilek


ÜZERİ İÇİN:

Kakao
Diilimlenmiş Çilek
Kıyılmış antep fısıtığı

YAPILIŞI

Yumurtaların aklarını cam bir kaba alın.Mikser yardımıyla kremşanti kıvamına gelecek şekilde çırpın.
İçine 2 kahve fincanı şekeri ilave edip şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin.
Ayrı bir kaba ayırdığınız yumurta sarılarına 2 kahve şekeri ,kaynar suyu koyun çırpın.Şeker eriyince yağı,yoğurdu ekleyin biraz çırpın.Un ,kabartma tozu ve vanilyayı da ekledikten sonra çok kısa bir süre daha çırpın.
Yumurtanın aklarını sarılarına ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla hafif hafif karıştırın.
Yağlanmış kalıbınıza dökün önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 dk pişirin.Kürdan yardımıyla  içinin pişip pişmediğini kontrol edin .Fırından alın..Soğumayınca kalıptan çıkarmayın.Kalıptan çıkınca pandispanyanızı 2-3 saat dinlendirin.

Pandispanya testeresi ile pastanızı eşit olarak iki ye bölün.

Pandispanyanızı 1 su bardağına 1 yemek kaşığı şeker ekleyerek altını  ve üstünün iç kısımlarını ıslatın.

Kremasını hazırlamak için krem şantiyle sütü çırpın.Kıvamı geldiğinde labne peynir ilave edip hafif karıştırın.
Pastanıın alt tabanına sürün.İçine çilek dilimlerini dizin .2.katını üzerine koyup hafifçe bastırın.Üzerine kakao serpip (dilerseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz.) Çilekle antep fıstığı ile süsleyin.

Buzdolabında tercihen 1 gece bekletmenizi öneririm.

AFİYET OLSUN.


4 Temmuz 2013 Perşembe

ÇİKOLATALI COOKIE




MALZEMELER

1 paket bitter çikolata (80 gr)
80 gr. tereyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı un
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
1 çay kaşığının ucuyla karbonat

YAPILIŞI

Tereyağını ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin.Hamur yoğurma kabınıza alın.İçine pudra şekerini,yumurtayı ekleyip karıştırın.Unu ve karbonatı ilave edip yumuşak bir hamur elde edin.Çekilmiş fındığı ve damla çikolatayı da koyun.Karıştırın.Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye yuvarlayarak dizin.Piştiklerinde yayılacakları için aralıklı dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.


3 Temmuz 2013 Çarşamba

PATATESLİ GÜL BÖREĞİ



MALZEMELER

5 adet yufka

İçi için
4 adet iri patates
1 adet büyük kuru soğan
Sıvı yağ
Pul biber
Karabiber
Maydanoz
Tuz

İçi için sıvı harcı:
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1,5 su bardağı süt

Üzeri için:
Yumurta sarısı
Susam

YAPILIŞI

Patatesleri soyup haşlayın. Ufak ufak doğrayın.Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleştirin.Doğradığınız haşlanmış patatesleri ilave edip ezerek karıştırın.Karabiber Pul biber tuz koyup ocaktan alın. Ilıdığında içine maydanoz doğrayın.

Yufkaları üst üste koyup dörde bölün.(üçgen şekilde)

Yufkaları ıslatmak için yağ,yumurta ve sütü karıştırın .Yufkaya fırça yardımıyla bu karışımdan eşit şekilde sürün. Üçgen şeklindeki yufkanın geniş kısmına ince şekilde patatesli harcı yayın .Sigara böreği gibi sarıp ,bir tarafından çevirerek gül şekli verin.
Yağlanmış tepsiye dizin.Üzerine Yumurta sarısı sürüp ,susam serpin.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.

AFİYET OLSUN.



HAVUÇLU CEVİZLİ TARÇINLI KEK





MALZEMELER

4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı elenmiş un
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı iri iri kıyılmış ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı tarçın

YAPILIŞI
Toz şekerle yumurtaları köpük köpük oluncaya kadar mikserle çırpın.Yağı,sütü,vanilyayı koyup karıştırın.Un ile kabartma tozunu da ekleyip mikserle kısa süre karıştırın.En son havuç rendesi,ceviz ,tarçın ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.Yağlanmış büyük kek kalıbını yağlayıp kek hamurunu dökün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.