24 Haziran 2013 Pazartesi

KOKOSTAR KURABİYE



MALZEMELER

250 gr.margarin -Oda sıcaklığında
2 adet yumurta (bir tanesinin akı iç malzemeye katılacak)
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 kahve fincanı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

İçi için:
1 su bardağı hindistan cevizi
1 adet yumurtanın akı
1 çay bardağı pudra şekeri

Çikolata sosu için:
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı süt

YAPILIŞI

Bir kaba un hariç tüm hamur malzemelerini koyup karıştırın.Unu da azar azar ilave ederek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin.
Ayrı bir kapta hindistan cevizini, yumurta akını  ve pudra şekeri karıştırın.
Hamurdan ufak parçalar koparıp yuvarlayın .İçini açarak hazırladığınız hindistan cevizli karışımdan koyup iyice kapatın ve yuvarlayın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.Fırından alıp soğumaya bırakın.
Bu arada çikolata sosu malzemelerinizi sos tencerenize alıp karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Ilımaya bırakın.
Ilıyan sosla ,kurabiyelerinin üzerine isterseniz sürün ,isterseniz benim gibi süsleyip antep fıstığı ile süsleyin.

AFİYET OLSUN.




21 Haziran 2013 Cuma

DONDURMALI İRMİK HELVASI



Hayırlı cumalar

İrmik helvasını sevmeyenimiz var mı ? Osmanlı zamanından günümüze kadar gelmiş muhteşem ,hafif lezzetli bir tatlı..Dondurma eşliğinde de bir harika...
İrmik helvası su ile yapıldığında da güzel fakat ben süt koymayı tercih ediyorum.İçerisinde de dondurma olduğu için şekeri normalinden biraz daha az koymanızı öneriyorum.Aşağıda verdiğim ölçülerden 4 kase çıkıyor.Siz kişi sayısına göre malzemeyi çoğaltabilirsiniz.

Geçelim tarife...

MALZEMELER

125 gr. margarin
2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı tozşeker (tatlıyla çok arası olmayanlar 1 su bardağı +1 parmak toz şeker koyabilir)
2 su bardağı süt yada su
1 kahve fincanı dolmalık fıstık

İçi için:
Maraş dondurma

Üzeri için :
Antep fıstığı tozu ya da ceviz ya da  fındık

YAPILIŞI

YAPILIŞI
Genişçe bir tencerede margarini eritin.Fıstıkları koyup 1-2 dakika kavurup irmiği ilave edin.İrmikler pembeleşinceye kadar karıştıra karıştıra çok ağır ateşte kavurun. Ayrı bir kaba soğuk sütü,şekeri koyup şeker eriyene kadar karıştırın.20-25 dakika kavurduğunuz irmiğe şekerli sütü soğuk olarak dökün.Beraberce karıştırıp ateşi iyice kısın.Kısık ateşte dibi tutmadan 15 dakika daha tencerenin kapağı açık şerbeti çekinceye kadar ocakta tutun.Kapağını kapatın.Ateşi söndürün ve helvayı demlenmeye bırakın.Yaklaşık 20 dakika demlensin.Helva ılıyınca tahta kaşıkla karıştırıp ,kabartın.
Küçük bir kaseye biraz helva koyup bastırın .Ortasını çukur hale getirip bir top dondurma koyup üstünü helvayla kapatın.Servis tabağına ters çevirip üzerini süsleyip  servis yapın.

AFİYET OLSUN.










12 Haziran 2013 Çarşamba

KÖSTEBEK TATLI




Dr.Oetker'in bu pratik tatlısını Dilek Mutfakta arkadaşımda görmüştüm.Henüz marketlerde rastlamamıştım.Sonunda karşılaştık .Tanıştık.Çok beğendim.Hafif ve pratik bir tatlı.Denemeyenler denemeli..

Sevgilerimle

7 Haziran 2013 Cuma

ETLİ GİRİT KABAĞI DOLMASI




Kabak oyacağımı kaybettim hükümsüzdür :) ara tara yok  .Kabakları hadi çay kaşığıyla oydum da dışına o tırtık görüntüsünü veremedim alet kaybolunca :( ben de çatalla çizdim..idare edin.

MALZEMELER

10-12 adet orta boy girit kabağı
200 gr dana kıyma
1 adet büyük kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası (harcına)
1 yemek kaşığı salça (suyuna)
Yarım yemek kaşığı tuz
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
İstenirse içine dereotu

Üzeri için :Domates dilimi

YAPILIŞI
Kabakları yıkayıp üzerilerini kabak oyacağının tırtıklı kısmı ile soyun.Tepelerini kesin..Kapak olarak ta kullanabilirsiniz. İçlerini oyup tuzlayın.
Soğanı yemeklik doğrayın içine pirinç,kıyılmış maydanoz ,yağ,1 yemek kaşığı salça ,karabiber,nane ve tuz atıp iyice harmanlayın..
Harcı kabakların içine üsten bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.Domates dilimi yerleştirin.Dilerseniz kapaklarını kullanabilirsiniz.
Tencereye dizin.1 yemek kaşığı salçayı sıcak suda eritip tencerenize ilave edin.
(Kabakların yarısına gelecek suyu)
Kabaklar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Sarımsaklı yoğurtla servis edin.

AFİYET OLSUN.


SEMİZOTU YEMEĞİ




MALZEMELER

1 bağ semizotu
1 orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
2 adet kesme şeker
1 çay bardağından az zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI

Semizotunun topraklı yerini kesip atın. 3-4 kere bol suda yıkayın.Süzün.İri iri doğrayın.
Tencerede yemeklik doğradığınız soğanı yağda kavurun.Domatesleri rendeleyip ekleyin biraz kavurun. Semizotlarını ve şekeri ilave edin.Suyunu salınca tuzunu atıp (Dilerseniz pişmeye yakın bir avuç pirinç koyabilirsiniz ) kısık ateşte 30 dakika pişirin.
İster sıcak ,ister soğuk servis edin.

AFİYET OLSUN.