20 Mart 2013 Çarşamba

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI






Günaydınlar
Mercimek çorbası deyince akan sular duruyor bizde .Ailecek çok seviyoruz.Sevmeyende yok sanırım. Bir süzme ,bir normal olarak iki şekilde yaparım.Bu pratik çorba tarifini annemden öğrenmiştim . Sizlerle  paylaşmak ancak kısmet oldu.

Geçelim tarifimize ;

MALZEMELER

1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
6 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz,Nane
İstenirse karabiber ,pul biber

YAPILIŞI

Soğanı yemeklik doğrayıp yağda pembeleştirin.Salçayı ekleyip yağda biraz çevirin.Üzerine suyu koyup kaynatın.Mercimeği ve pirinci yıkayıp süzün.Kaynayan suya ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.Taneli kalsın istemiyorsanız blenderdan geçirin.Üzerine tuz ,nane koyup bir taşım kaynatın.Kıvamı koyu gelirse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
Limon eşliğinde sıcacık servis edin.

AFİYET OLSUN.





13 Mart 2013 Çarşamba

MOZAİK PASTA



MALZEMELER

500 gr petibör bisküvi- 2,5 paket
150 gr eritilmiş ılık margarin
4 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
1 su bardağı süt






YAPILIŞI
Margarini eritin.  Ilıtın. Kakao ,süt,pudra şekerini ve elinizle kırdığınızı petibör bisküviyi karıştırın.Folyo ya da yağlı kağıt içine koyarak elinizle şekil verin. Veya istediğiniz kalıpta şekil verin.Buzdolabında en az 3-4 saat mümkünse 1 gece bekletin.Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.
Ben çilek çikolata parçaları ve benmari usulü eritilmiş çikolata ile daha da lezzetlendirdim.
Tercih sizin afiyet olsun.

AFİYET OLSUN.

11 Mart 2013 Pazartesi

SAKSI KEBABI



Eşim pazarda görmüş almış getirmiş :) mevsimi değil  ama canımı istedi naptı :D


MALZEMELER

4 adet bostan patlıcanı
600-700 gr kuşbaşı  et
1 adet kuru soğan
2 adet Domates
2 adet Sivri biber
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye bölün.Alt kısmını düz durması için biraz kesin.İçlerini oyun. Tuzlu suda 30 dakika bekletin.
Bu arada Kuşbaşı etler suyunu salıp çekene kadar pişirin.Yağını koyup ,Soğanı yemeklik doğrayıp ilave edin Kavurun.Salçayı ekleyip eritin.Tuzunu karabiberini atın.üzerine Çıkacak şekilde kaynamış su koyup etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Patlıcanları bol suda yıkayıp kurulayın.Bol kızgın yağda kızartın.Havlu kağıt üzerine alarak yağını süzdürün.
Fırın kabınıza patlıcanların oyup kısımları üste gelecek şekilde dizin.Pişirdiğiniz etleri suyu hariç patlıcanların içine paylaştırın.Kalan suyunu üstlerine gelecek şekilde boşaltın.Üstlerine dilimlenmiş domates ve biber koyun.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.Sıcak olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.





SEMİZOTU SALATASI II



MALZEMELER

1 bağ semizotu
2 adet domates
2 adet çengelköy salatalık
1 adet küçük konserve mısır
Zeytinyağı
Limon
Tuz

YAPILIŞI

Semizotunun saplarını temizleyip yıkayın.Sirkeli suda bekletip daha sonra bol suda yıkayıp süzdürün.
Salata kasenize semizotlarını ,domatesi,salatalığı doğrayın.Mısırı da ilave edin.Limon ,tuz ve yağını da katarak karıştırın.Servis yapın.

AFİYET OLSUN.

Diğer Semizotu Salataları İçin Tıklayın.

Soslu Semizotu Salatası
Yoğurtlu Semizotu Salatası




8 Mart 2013 Cuma

KREM KARAMEL



Krem karamel hastası bir eşim var.Bu aralar sıkı diyette ama diyetisyen süt tatlısı yazmış.Hemen Krem karamel yapar mısın dedi.Kızımla sıvadık kolları girdik mutfağa :) 

Bu arada Karamel yapmak için ben uğraşmayım diyorsanız Kenton hazır karamel sosu çıkarmış.Kullanmadım ama denemek isteyenler olabilir diye yazıyorum.


MALZEMELER

1 kg süt
2 rendelenmiş limon kabuğu
1 su bardağı toz şeker
5 adet yumurta

Karamel için:
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su

YAPILIŞI
Büyük bir tencereye  sütü ve toz şekere alıp kaynatın.Ardından ılımaya bırakın.
Yumurtaları  derin bir kasede köpük köpük oluncaya kadar mikserle  çırpın.Çırptığınız yumurtaları ve rendelenmiş limon kabuğunu ılık süte ilave edip tahta kaşıkla  iyice karıştırın.

Karamel için ;1 su bardağı toz şekerini tavada hafifçe kavurup yarım bardak suyu ilave edip karamelize edin.
İkişer kaşık karamel ekleyip hazırladığınız sütlü tatlıyı karamel kaplarınıza paylaştırın.Fırını 200 derecede önceden ısıtın.
Derin fırın kabınıza karamel kaplarınızı yerleştirin.Kapların yarısına gelecek şekilde fırın kabını su ile doldurun.Fırına verip üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Fırından çıkan krem karamelleriniz ılıdığında 1 buzdolabına koyup 1 gece bekletin.
Son olarak tatlıyı servis tabaklarına ters çevirin.Üzerine dövülmüş fındık serpiştirebilirsiniz.
Soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.





7 Mart 2013 Perşembe

BAKLA KAVURMASI



MALZEMELER

1 kg taze bakla
2 adet kuru soğan
Yarım demet dereotu
3 yemek kaşığı un
1 adet  limonun suyu
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz


YAPILIŞI
Baklaları ayıklayın.İnce ince doğrayın.Unlu su hazırlayıp baklaları yarım saat kadar  kara suyu çıkması için bekletin.Daha sonra bol suda yıkayarak undan arındırın.Baklalar yumuşayıncaya kadar limonlu suda haşlayın.Tencerede yağda soğanı pembeleştirin.Salçayı ilave edin .Salça eridiğinde haşlayıp süzdüğünüz baklaları ilave edin.Kıyılmış dereotunu ve tuzunu da koyup kısık ateşte ara ara karıştırarak yarım saat kavurun.İster sıcak ister soğuk olarak ikram edin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp afiyetle yiyin.

AFİYET OLSUN.



5 Mart 2013 Salı

BÖĞÜRTLEN SOSLU KEK


MALZEMELER

3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un

20 adet böğürtlen

YAPILIŞI

Yumurta ve şekere iyice çırpın.Sütü,yağı,vanilyayı kakao 'yu ekleyip karıştırın.Bu karışımdan ıslak kekte olduğu gibi 1 su bardağından biraz fazla ayırın.Unu ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın.Dikdörtgen bir borcamı yağlayın,Borcama karışımı yayın.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Ayırdığınız sosun içine 20 adet böğürtleni ilave edip rondodan geçirin. Fırından çıktığında  biraz ılıdıktan sonra dilimleyin .Sosu kekin üzerine döküp her dilim üzerine böğürtlen tanesiyle süsleyin.

AFİYET OLSUN.

DEREOTLU KURABİYE



Dereotunu seviyorum,Hamur işlerine ,salatalara,peynirin yanına bence çok yakışıyor.
Bu tarif Sevgili Gülay'ın tarifi

MALZEMELER

1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr oda eritilmiş ılık margarin
1 su bardağı lor peynir
Yarım demet dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Üzeri için:

Yumurta sarısı
Susam

YAPILIŞI

Margarini eritin Ilıtın.Bir kaba  eritilmiş margarini ,sıvı yağı,lor peyniri,kıyılmış dereotunu,tuzu,mahlebi tuzu ve alabildiği kadar un koyup yoğurun.Merdaneyle 1 cm kalınlığında açıp kalıbınızla kesin.Yağlanmış tepsiye dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün.Susam serpin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.


4 Mart 2013 Pazartesi

ISPANAKLI PEYNİRLİ BÖREK



MALZEMELER

5 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 yumurta

İç Harcı için:
500 kg ıspanak
1 adet kuru soğan
150 gr lor peynir
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı Kırmızı toz biber
1 çay kaşığı Karabiber (İstenirse)
Arzuya göre Pul biber

Üzeri için:
2 adet yumurta sarısı
Çörek otu


YAPILIŞI

Ispanakları bol suyla yıkayın ,süzün,doğrayın.Tencereye soğanı yemeklik doğrayın.Yağda pembeleştirin. 1 tatlı kaşığı kırmızı biber koyup ıspanakları ilave edin.Suyunu çekene kadar kavurun.Tuzunu,karabiberini  ilave edin.Biraz ılıdıktan sonra lor peyniri ilave edip karıştırın.
Ayrı bir kapta 1 yumurta ,süt,yağı çırpın. Fırın tepsinizi yağlayın.İlk yufkayı kenarları tepsinin dışında kalacak şekilde yayın.Üzerine sütlü harçla ıslayın.Fırça yardımıyla yayın.İkinci yufkayı da büzerek tepsiye orantılı olarak yayın.Tekrar sütlü harçla ıslayın. Üçüncü yufkayı koyun tekrar ıslatın.
Ispanaklı peynirli harcınızı yayın. Dördüncü ve beşinci yufkayı koyup aynı işlemi uygulayın.
En alttaki yufkanın dışarıda kalan kısımlarını kenarlara kapatın.Kalan sütlü harcınızı üzerine dökün..Böreğinizi istediğiniz gibi dilimleyin İki yumurta sarısını böreğinizin üstüne sürüp çörek otunu serpiştirin.180 derece fırında  üzeri kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.