26 Şubat 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI BAKLA



MALZEMELER

750 gr .Bakla
1 adet büyük kuru soğan
1/2 demet dereotu
3 yemek kaşığı un
2 su bardağı su
Yarım limon
2 adet kesme şeker
Yarım yemek kaşığı tuz
1 diş sarımsak
Zeytinyağı

YAPILIŞI
Baklalarınızı kenarlarını kesin kılçıklarını varsa temizleyin.Ortadan ikiye bölün.Yıkayın. 2 Yemek kaşığı ile bir kapta unlu su hazırlayın.Baklaları bu suda en az yarım saat kara suyunun çıkması için bekletin.
Daha sonra unlarından arınacak şekilde bol su ile yıkayıp süzün.
Yayvan bir tencereye soğanı yemeklik doğrayın.Yağda kavurun.Baklaları ekleyip fazla karıştırmadan kavurun.
Bir kapta su ,limon suyu,1 yemek kaşığı unu ,dövülmüş sarımsağı,kesme şekeri ve kıyılmış dereotunun bir kısmını  karıştırın. Baklalarınızın üzerine gezdirin.Kaynayıncaya kadar orta ateşte ,kaynadıktan sonra kısık ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Piştikten sonra tencerenin kapağını açın . Ilıdığında servis tabağına alın.Üzerine kıyılmış dereotunu serpiştirin.Soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.






25 Şubat 2013 Pazartesi

CORDON BLEU



MALZEMELER

6 adet tavuk göğsü (ince dövülmüş)
12 adet dilim kaşar
6 adet salam ya da jambon
2 adet çırpılmış yumurta
Galeta unu
Tuz
Sıvı yağ
Karabiber


YAPILIŞI
Tavuk göğüslerini bir kapta tuz kekik ve sıvı yağla harmanlayın.Buzdolabında 1 saat bekletin.
Tavuk göğüslerinin ortasına bir dilim kaşar sonra salam,sonra tekrar kaşar koyup sarın. Kürdanlarla açılmaması için tutturun.Önce yumurtaya sonra galeta ununa batırıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın.

AFİYET OLSUN.


ISPANAK SALATASI




MALZEMELER
250 gr kuzu ıspanak
1 adet nar(ufaklarından)
Dereotu
Maydanoz
1 su bardağı ceviz
Nar eksisi
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI
Ispanakların saplarını kesin yapraklarını yıkayın.İnce ince kıyıp kasenize alın .İçine dereotu,maydanoz Nar tanesi, ceviz koyun.Aslında tercih sizin istediğinizi koyabilirsiniz.Bir kapta nar ekşisi zeytinyağı ve tuzu karıştırıp hazırlayın.Sosunuzu salatanızın üzerine gezdirip karıştırın.

AFİYET OLSUN.

FIRINDA KABAK TATLISI



MALZEMELER

1 kg dilimlenmiş bal kabağı
2 su bardağı toz şeker
Ceviz veya Antep fıstığı tozu


YAPILIŞI
Kabaklarınızı fırın tepsinize dizin .Üzerine şekeri serpiştirin.İsterseniz suyunu salması için bu halde geceden bekletin veya  1 çay bardağı su ilave edip 170 derece fırında 30 dakika pişirip fırından çıkarıp kabaklarınızı ters düz edin.Bir sürede o şekilde pişirin.Şerbeti bal kıvamına geldiğinde kabaklar yumuşadığından fırından alıp üzerini süsleyin..Soğuk servis yapın.

AFİYET OLSUN.

KÖSTEBEK PASTA







MALZEMELER
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un

4-5 adet muz

KREMASI İÇİN:
5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya

YAPILIŞI

Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın .Sütü,yağı,kakaoyu vanilyayı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.Elenmiş un ve kabartma tozunu ilave edip mikserle kısa süre çırpın.Yağlanmış 23 cm çapındaki  pandispanya kalıbınıza döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Kekinizi soğumaya bırakın.
Bu arada kremanızı hazırlayın. Margarini eritin unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.Sütü,nişastayı ve şekeri ilave edip karıştıra karıştıra kısık ateşte pişirin.kaynayıp kıvam aldığında ocaktan alıp vanilya ekleyip mikserle 2-3 dakika çırpın. Kremanızı soğumaya bırakın.
Kekinizin kenarıarından 1 cm pay bırakarak üst kısmını kesin.Kestiğiniz kekin üst tarafını rondodan geçirerek ufalayın.
Oyduğunuz kekin içine Kremanızın 1/3 ünü yayın .Üzerine muzlarınızı yerleştirin.Kalan kremayı da üzerine yayıp rondodan geçirdiğiniz kek parçalarıyla kaplayın.Üst kısmını kubbe şeklini vermeye özen gösterin.Buzdolabında 4-5 saat bekletin.

AFİYET OLSUN.





20 Şubat 2013 Çarşamba

SODALI BÖREK




MALZEMELER

1 kg yufka
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
250 gr lor peynir
Yarım demet maydanoz
1 şişe soda
Çörek otu

YAPILIŞI
Maydanozu yıkayıp ayıklayın İnce ince kıyın.Lor peynirle karıştırıp iç malzemenizi hazırlayın.
Ayrı bir kapta 1 yumurta+bir yumurtanın beyazını ,sütü,yağı çırpın. Fırın tepsinizi yağlayın.İlk yufkayı kenarları tepsinin dışında kalacak şekilde yayın.Üzerine sütlü harçla ıslayın.Fırça yardımıyla yayın.İkinci yufkayı da büzerek tepsiye orantılı olarak yayın.Tekrar sütlü harçla ıslayın. Üçüncü yufkayı koyun tekrar ıslatın.Peynirli harcınızı yayın. Dördüncü ve beşinci yufkayı koyup aynı işlemi uygulayın.
En alttaki yufkanın dışarıda kalan kısımlarını kenarlara kapatın.Kalan sütlü harcınızı üzerine dökün .Böreğinizi istediğiniz gibi dilimleyin.1 şişe sodayı böreği kestiğiniz yerlerine paylaştırın.
Ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürün.Çörek otu serpiştirin.
180 derece fırında  üzeri kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.

19 Şubat 2013 Salı

BİFTEK FAJİTA





MALZEMELER-  4 kişilik

500 gr dana  biftek jülyen doğranmış
3 adet kırmızı biber
3 adet çarliston biber
3 adet sarı dolmalık biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Kekik
Tuz
İstenirse Lavaş


Marine sosu için:

2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı


YAPILIŞI
Jülyen kesilmiş etlerin üzerine marine sosunu harmanlayarak buzdolabında 2 saat buzdolabında bekletin.
Beklettiğiniz etinizi yağsız teflon tavada etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Jülyen doğranmış biberlerinizi  tuz ve  2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip orta ateşte pişirin.Kekik ilave edip karıştırın.Ocaktan alın.İster tabakta salsa sosu ile ister lavaş ekmeğiyle servis edin.

AFİYET OLSUN.



18 Şubat 2013 Pazartesi

BÖĞÜRTLENLİ MUFFİN



MALZEMELER

3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 adet kabartma tozu
2 su bardağı un
1 su bardağı böğürtlen

YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri iyice  çırpın.Sütü,yağı ekleyin.Unu eleyip kabartma tozu ile karıştırıp hafifçe karıştırın. Muffin kalıplarınıza yarıya kadar hamurunuzu doldurun. İçlerine 3-4 tane böğürtlen atın. Önceden Isıtılmış 170 derece fırında  pişirin.

AFİYET OLSUN.

KIRMIZI BİBER SALATASI




MALZEMELER

5 adet kırmızı biber (büyük ve etlilerden)
3 adet taze soğan
5-6 dal  dereotu
3 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
Tuz

YAPILIŞI
Biberleri yıkayın,kurulayın közleyin.Ben közlemek için közmatik kullanıyorum çok pratik.Kabuklarını soyup salata kasenize doğrayın.İçine dereotu ,taze soğan doğrayın.
Ayrı bir kapta dövülmüş sarımsağı,zeytin yağını ,sirkeyi ve tuzu karıştırın.Salatanızın üzerine gezdirin.Karıştırın.


AFİYET OLSUN.


15 Şubat 2013 Cuma

KÖRİ SOSLU MANTARLI TAVUK





MALZEMELER

500 gr tavuk göğüs kuşbaşı
1 kase haşlanmış mantar
1 tatlı kaşığı (silme) köri
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığının ucuyla tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI

Kuşbaşı tavuk göğüslerini teflon tavada suyunu salıp çekene kadar pişirin.Bir kapta köri,süt,un ve tuzu çırpın.Sosu tavuklarınızın üzerine dökün ve kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin.Ocaktan indirmeye yakın Dilimlenmiş haşlanmış mantarları ve tere yağını ekleyin.Karıştırın.Servis edin.

AFİYET OLSUN.





12 Şubat 2013 Salı

PORTAKALDA KEREVİZ SALATASI




MALZEMELER

2 adet orta boy kereviz
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağından biraz az iri kıyılmış veya dövülmüş ceviz
2 diş sarımsak
5-6 dal dereotu
Tuz

YAPILIŞI

Kerevizin kabuklarını soyup kararmaması için limonlayın. Rendeleyin. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp içine rendelediğiniz kerevizleri ,kıyılmış dere otlarını ,cevizi ,tuzu ekleyip karıştırın.
Portakalı ortadan ikiye bölün ve sıkın.(Yanınızda portakal suyu için bekleyen çocuğunuza verin içsin :) Yoksa siz afiyetle için. )
Kereviz salatanızı portakal kaselerine doldurun ve üzerini ceviz ve dereotuyla süsleyin.

AFİYET OLSUN.

11 Şubat 2013 Pazartesi

SEBZE OGRATEN




MALZEMELER

500 gr brokoli
500 gr karnabahar
1 adet büyük havuç
2 adet patates
2 adet kabak
2 adet kırmızı biber
İstenirse bezelye

BEŞAMEL SOS İÇİN:

2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı/Margarin
1 çimdik tuz

ÜZERİ İÇİN:
Kaşar peyniri rendesi


YAPILIŞI
Sebzelerimizi yıkayıp soyup ,temizleyip tuzlu suda ya da buharlı pişiricide haşlıyoruz.Süzüyoruz.Fırın kabına alıyoruz.Üzeri için Beşamel sos yapımına geçiyoruz.Öncelikle tencerede yağı eritin.Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.Üzerine yavaş yavaş ılık sütü ilave edip bir çimdik tuz atıp kaynayınca kadar karıştırın.
Sebzelerinizin  üzerine dökün.180 derece fırında pişirin.Fırından almadan 15 dk önce Kaşar peyniri rendesini serpiştirin.Kaşarlar eriyip üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

AFİYET OLSUN

7 Şubat 2013 Perşembe

POPCAKE




Popcakelere bayılıyorum..

Öncelikle bildiğimiz kakaolu bir kek pişiriyoruz.Veya  hazır kekte kullanılabilir.


MALZEMELER

4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
4 yemek kaşığı kakao

KREMASI İÇİN:
200 gr labne peynir
50 gr tereyağı oda sıcaklığında
1 su bardağı pudra şekeri

SOSU İÇİN:
2 adet 80 gr bitter çikolata

SÜSLEMEK İÇİN:
Glazür renkli şekerler


YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri derin bir kapta şeker eriyene kadar çırpın.Yağı,sütü ekleyip karıştırın.Elenmiş unu ve kabartma tozunu da ekleyip kısa süre çırpın.
Yağlanmış borcama dökün.170 derece pişirin.Kek soğuduğunda ronda yardımıyla parçalayın.
İçine krema malzemelerini koyup yoğurun .Bu arada çikolatanızı benmari usulü eritin.
Kek'inizden ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Tepsiye dizin. Lolipop çubuğunuzun ucunu çikolata sosuna batırıp yarıya kadar sokarak kek toplarının üzerine batırın. (Çubuğun keke yapışması için)
Bu haliyle yarım saat buzdolabında bekletin.
Daha sonra lolipop çubuklarından tutarak kaşık yardımıyla toplarınıza çikolataya bulayın.Fazlalıklarını akıtarak bir bardağın içine alın.1-2 dakika içinde kurumadan üzerini renkli glazür şekerlerinizle süsleyin.
Daha sonra buzdolabında 3-4 saat bekletip strafor'a batırarak ya da bardak içerisinde servis yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN.



6 Şubat 2013 Çarşamba

GARNİTÜRLÜ PİLAV




MALZEMELER

3 su bardağı baldo pirinç
4 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu da olabilir )
4 yemek kaşığı tereyağı (sıvı yağ ,margarin karışıkta kullanılabilir)
Bir kavanoz garnitür
Tuz

YAPILIŞI

Pirinçleri geniş bir kaba alın.Bir yemek kaşığı tuz atın.Üzerine kaynamış su ekleyerek yarım saat bekletin.
Daha sonra bol suda yıkayın.Süzün.
Garnitürleri de yıkayın süzün.
Pilav tencerenizde tere yağını eritip 4 su bardağı suyu ilave edin.Tuz atıp kapağını kapatın.Su kaynadığında pirinçleri koyun.orta ateşte kaynayınca süzülmüş garnitürleri ilave edip altını kısın.Suyunu tamamen çekince ocaktan alın.20 dakika kadar ağzı kaplı dinlendirin.Daha sonra karıştırarak sıcak olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.

Arpa şehriyeli pilav tarifi için tıklayınız..


4 Şubat 2013 Pazartesi

LOKUM KEK







Herkese iyi haftalar dileyerek bu leziz kek'in tarifine geçiriyorum..

MALZEMELER

4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 paket kabartma tozu
1 portakal kabuğu ya da limon kabuğu rendesi (arzuya göre-vanilyada olabilir)
3 su bardağı un

SOSU İÇİN:
3 su bardağı süt
4 yemek kaşığı silme kakao
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı pudra şekeri

2 paket hindistan cevizi

YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri derin bir kapta şeker eriyene kadar çırpın.Yağı,sütü,portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.Elenmiş unu ve 2 adet kabartma tozunu da ekleyip kısa süre çırpın.
Yağlanmış dikdörtgen borcama dökün.170 derece pişirin.Kek soğuduğunda küçük küpler şeklinde dilimleyin.
Bir kapta sos malzemelerini karıştırın.Kek dilimlerinizi önce sosa sonrada  hindistan cevizine bulayın.
Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin.

AFİYET OLSUN.