29 Kasım 2012 Perşembe

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERLİ BROKOLİ SALATASI




MALZEMELER
1/2 kg brokoli
2 adet közlenmiş kırmızı biber
1 çay bardağı mısır
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Dereotu
Tuz
Nane
Nar ekşisi

YAPILIŞI

Brokolileri tuzlu suda  yumuşayıncaya kadar haşlayıp soğuk suda yıkayıp süzün.Kırmızı biberleri közleyin. Soyun,brokolilerler birlikte salata kasenize doğrayın.Dereotunu doğrayın.Mısırlar ve nane ile birlikte salata kasenize ilave edin.Nar eksişi ve tuzunu koyun.
Ayrı bir kasede sarımsaklı yoğurt hazırlayın..Salata malzemeleriyle yoğurdu harmanlayıp servis yapın.

Yoğurdu servis yapacağınız zaman ilave edin ki sulanmasın.

AFİYET OLSUN.



28 Kasım 2012 Çarşamba

KAYMAKLI AYVA TATLISI



Ananem Çankırı'dan bahçelerinden ayva göndermiş sağolsun. Bende bir kısmını ayva tatlısı yaptım.Bu tarifimi gelibolu17-midedenkalbe blogundaki Porselen demlik çay saati etkinliği'ne gönderiyorum.

MALZEMELER

4 adet ayva
8 yemek kaşığı toz şeker (her ayvanın yarısı için 1 yemek kaşığı)
2 su bardağı su
1 çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası
Kaymak
Antep fıstığı tozu
Limon(Ayvaları kararmaması için)

YAPILIŞI
Ayvaları yıkayın kabuklarını soyun.(kabukların bir kısmını ayırın).Ayvaları ortadan ikiye bölüp çekirdek kısmını çıkarın.(Çekirdekleri ayırın)Ayvaları soyar soymaz kararmaması için limonla ovun.
Yayvan bir tencereye çekirdek kısmı yukarı gelecek ayvaları dizin.Ayvaların üzerine her ayva için 1 yemek kaşığı şeker koyun.Yarım bardak suda çay kaşığının ucuyla gıda boyası koyup karıştırıp ayvaların üzerine dökün.Ayırdığınız kabukları ve çekirdekleri ayvaların etrafına serpiştirin. 1,5 su bardağı su ekleyip kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 1,5 saat ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ayvalar soğuduktan sonra üzerine kaymak ve antep fıstığı tozu koyarak servis edin.

AFİYET OLSUN.

14 Kasım 2012 Çarşamba

FIRINDA ETLİ PATLICAN YEMEĞİ



MALZEMELER

1 kg patlıcan
Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti yada dana eti
4 adet domates
4 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2-3 diş sarımsak
Tuz
Sıvı yağ
Kaynar su

YAPILIŞI
Patlıcanları yıkayıp,alacalı soyup dilimleyip tuzlu suda yarım saat bekletin.Daha sonra bol suda yIkayıp süzün .Bol yağda hafifçe kızartın. Havlu kağıt serili bir tabağa alıp yağını süzdürün.
Eti tencereye koyun ,suyunu salıp çekene kadar pişirin.Yağını ve yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyip kavurun.Sivri biberlerin 2 tanesini  ve domateslerin 2 tanesinin kabuklarını soyup   ufak ufak  doğrayıp ilave edin.Tuzunu ilave edip et pişene kadar pişirin.
Fırın kabınıza kızarttığınız patlıcanların yarısını dizin.Üstüne etli harcı koyup kalan patlıcanı da üstüne koyun.Üzerine kalan domates ve biberleri dilimleyin.
Bir yemek kaşığı salçayı kaynar suda eritip tuzunu ilave edip yemeğin üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.


11 Kasım 2012 Pazar

FIRINDA PALAMUT



MALZEMELER
2 adet palamut balığı
2 adet büyük domates
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet limon
Maydanoz
 Tuz

YAPILIŞI
Balıkları temizleyin dilimleyin yıkayın ve tuzlayın.Yağlanmış bir tepsiye dizin.Üzerlerine yemeklik doğranmış soğanı yayın.Üzerlerine domates dilimleyin.Maydanozu yıkayın doğrayın üzerilerine serpiştirin.En üste limon dilimleri koyun.Biraz üzerilerine yağ gezdirin ve 150 derece fırında balıkları pişirin.

AFİYET OLSUN.

8 Kasım 2012 Perşembe

KAKAOLU ISLAK KURABİYE




MALZEMELER

250 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5-4 su bardağına yakın un (Aldığı kadar)

Şerbeti için:
3 çay bardağı su
3 çay bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu

Hindistan cevizi veya antep fıstığı tozu

YAPILIŞI
Önce şerbetini hazırlayın.Suyu ve şekeri kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika kadar kaynatın ve limon suyu sıkarak ılıtın. Soğuması için buzdolabına alın ve 1 saat bekletin.
Yumurta ve şekeri mikser yardımıyla çırpın.Ardından margarini küp küp doğrayın ve sıvı yağ ile beraber karışıma ilave edin.Kakao ve vanilyayı da ekleyin.Unu eleyip kabartma tozuyla karıştırarak karışıma ilave edin.Ele yapışmayacak bir hamur elde edin.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde hamur alıp  elinizde yuvarlayın ve tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 150 derece  fırında kurabiyelerin üzeri çatlayana kadar pişirin.Yaklaşık 15 dk.kadar.
Fırından alın.Sıcak kurabiyeleri soğuk şerbetin içine batırıp çıkartın.Servis tabağınıza dizin.Üzerini antep fıstığı tozu veya hindistan cevizi ile süsleyin.

AFİYET OLSUN.












4 Kasım 2012 Pazar

ELMALI KEK



MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 adet orta boy elma

YAPILIŞI
Elmaları soyup küçük küpler halinde doğrayın.Bir kabın içinde tarçınla harmanlayın.
Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri  7 dakika çırpın.
Sıvı yağı ilave edin.Elediğiniz unu ve kabartma tozunu da ilave edip biraz daha karıştırın.
Cevizi ,tarçınlı elmayı katıp tahta kaşıkla karıştırıp yağlanmış kare borcama ya da 23 cm çapında kelepçeli kalıba dökün.
Önceden ısıtılmış 165 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

AFİYET OLSUN.


1 Kasım 2012 Perşembe

SİVRİ BİBER TURŞUSU



MALZEMELER

2 kg sivri biber
1,5 litre su (8 su bardağı)
15-20 diş sarımsak
3 su bardağı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 çay kaşığı toz şeker
1 avuç nohut

YAPILIŞI
1,5 litre suyu kaynatın ve soğumaya bırakın.Biberlerinizi yıkayın üst sapnı ve alttan ucunu kesin.Sarımsakları soyup küçük parçalara ayırın.Turşuyu kuracağınız kavanozun dibine nohutları yıkayıp koyun.Biberleri düzgünce yerleştirin.Aralarına sarımsak serpiştirin.
Kaynamış soğumuş suyunuza ,tuzu,şekeri sirkeyi atın.Tuz iyice eriyene kadar karıştırın.(Tuz tanesi kalmayacak)Biberlerin üzerine suyunuzu dökün.İster kereviz yapraklarıyla ister maydanozla kapak yapın.
Kapağını hava almayacak şekilde kapatıp iyice sıkın.Güneş görmeyecek rutubetsiz bir yerde 10-15 gün bekletin.

AFİYET OLSUN.