31 Temmuz 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI (FISTIKLI,KUŞ ÜZÜMLÜ)




MALZEMELER

1 kilo dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
2 orta boy soğan
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı (silme) tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2 adet kesme şeker
Tuz
Domates (Üzerlerine kapatmak için)

YAPILIŞI

Yağda fıstıkları pembeleştirin.Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip hafifçe soteleyin.Yıkanmış süzülmüş pirinçleri de ilave edip biraz kavurun.Baharatlarını ve tuzunu atıp 1 su bardağı kaynamış suyu ekleyip karıştırın.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.(Pirinçler diri kalıcak)
Soğumaya bırakın.
Dolmalık biberleri temizleyip yıkayın..Soğuyan dolma içini biberlerinize doldurun.(çok sıkıştırmayın.)
Domatesler dilimleyip kapak yapın.
Dolmalarınızı tencereye dizin.Biberlerin üzerine fazla çıkmayacak şekilde Su koyun.Bir çimdik tuz atın.Kısık ateşte pişirin.
Soğuduktan sonra ayrı bir kaba alıp üzerine zeytinyağı gezdirip soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.





30 Temmuz 2012 Pazartesi

VİŞNELİ EKMEK TATLISI




MALZEMELER
4 kişiliktir.

8 adet bayat tost ekmeği
1 su bardağı vişne suyu
1 kase dondurulmuş vişne

Muhallebisi için:

1,5 su bardağı süt
5 çorba kaşığı toz şeker
2,5 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 paket vanilya
Fındık büyüklüğünde margarin

YAPILIŞI

Bayat tost ekmeklerini (benim evde çavdar vardı onu kullandım) fırında kızartın.Daha sonra vişne suyuyla ıslatın.Ekmekler vişne suyunu çekerken muhallebisini hazırlayın.Ufak tencereye sütü,şekeri,yumurtayı vanilyayı ve unu koyup koyu kıvama gelecek şekilde karıştırarak pişirin.Ocaktan almaya yakın içine fındık büyüklüğünde margarin koyup karıştırın.
Ekmeklerin 4 tanesini servis tabağınıza alın .Ekmeklerin üzerine hazırladığınız muhallebiden sürün.Arasına 3'er tane vişne koyup ekmekle kapatın.Tekrar üzerine muhallebi sürün.Vişne ile süsleyin.
Buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.


FIRINDA KARIŞIK KIZARTMA



Ben kızartmalar için fırını tercih ediyorum..Hem daha sağlıklı ,hem daha hafif
Tavsiyemdir..

MALZEMELER

Patlıcan
Sivri biber
Kabak
Patates
Kırmızı biber
Tuz
4 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için
3 domates
2-3 diş sarımsak
Sıvı yağ
Bir çimdik tuz


YAPILIŞI
Patlıcanı alacalı soyun  ince ince dilimleyip tuzlu suda acısının çıkması için 15-20 dk bekletin.Yıkayıp süzüp derin bir kaba alın.Diğer sebzeleri de soyup küp küp dilimleyin.(Patatesi biraz ince yapın )
tuz ve yağ koyup kapta harmanlayın.

Tepsiye yağlı kağıt serin.ve sebzeleri yayın..



180 derece fırında patatesler kızarana dek pişirilir.
Rendelenmiş domatesi ve sarımsak az yağda kavurarak sosunu hazırlayın..
Kızartmanın üzerine dökün.

AFİYET OLSUN.

YUFKA MANTISI




MALZEMELER

4 adet yufka
200 gr kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz,karabiber
Sıvı yağ

2 adet et bulyon
7 su bardağı su

SOS:
Üzeri için..
3 diş sarımsak
Yoğurt

Salça
Sıvı yağ




YAPILIŞI

Kıymayı,rendelenmiş soğanı ,tuzu,karabiberi bir kapta çiğden karıştırın.

İki yufkayı üst üste tezgaha serip ,ortadan ikiye yarım ay şeklinde kesin.Resimde görüldüğü gibi kenarına koyup sarın .Rulo şeklindeki yufkayı 2 cm kalınlığında kesin.Diğer iki yufkayı da aynı şekilde sarıp kesin.Yağlanmış tepsiye dizin.Üzerlerini fırça ile yağlayın.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana dek pişirin.
Bu arada 7 bardak suya 2 et bulyon atarak kaynatın.Yufkalar kızardığında sıcak et suyunu üstlerine dökün.Tepsiyi bir başka tepsiyle kapatıp 10-15 dakika bekleyin.

Sarımsaklı yoğurt ve yağda salçalı sosunuzu hazırlayın. Tepside et suyunu çeken mantılarınızı tabağa alın  yoğurtla ve salçalı sosla sıcak olarak servis edin.

AFİYET OLSUN.




26 Temmuz 2012 Perşembe

PİLELİ BÖREK






MALZEMELER

1 kilo (5 adet) yufka
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 su bardağı süt

İç harcı:
Peynir ve maydanoz karışımı

Üzeri için:
İki yumurta sarısı






































YAPILIŞI

1-Yufkayı tezgaha serin .Üzerine Yağlı sütlü yumurtalı karışımı harcını sürün.4 'e bölün.
2-Üçgen ucu size baksın.Elinizle yukarıdan aşağı toplayın.
3-Kenarlardan aşağı doğru kıvırın.
4-Peynirli harcınızı koyup,Sigara böreği gibi kenarlarını toplayarak sarın.
5-Tersini Çevirin.
6-Yağlanmış tepsiye yerleştirin.

Üzerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.

AFİYET OLSUN.

VİŞNE KOMPOSTOSU



HAYIRLI RAMAZANLAR....


MALZEMELER

Yarım kilo vişne
2 litre ( 10 bardak) su
2 su bardağı toz şeker

YAPILIŞI

Vişneleri saplarından ayırıp yıkayın ..Tencereye şeker ve suyu alıp iyice kaynatın.Daha sonra kirazları atıp 15-20 dak.kısık ateşte demlendirin.(önce su ile şekeri kaynatmamın sebebi çekirdeklerinin dağılmaması için) Eğer sizin vişnelerinizin çekirdeği temizlendiyse hepsini birden kaynatabilirsiniz.
Soğuk olarak servis edin.

AFİYET OLSUN.

18 Temmuz 2012 Çarşamba

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI



MALZEMELER

1 demet semizotu
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı (koymayabilirsiniz de )
Tuz

YAPILIŞI

Semizotunun yapraklarını kopartın ve bol suyla yıkayın süzün.Salata kurutma kabınız varsa o şekilde kurutun . Sarımsağı dövün yoğurta karıştırın .Semizotu yapraklarınızı katın.Tuzu ve yağını da ekleyin karıştırın.Dilerseniz üzerine kırmızı pul biber dökebilirsiniz.

AFİYET OLSUN.


4 Temmuz 2012 Çarşamba

LİMONATA



BERAT KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN.



MALZEMELER

10 adet limon
1,5-2 su bardağı toz şeker
3 litre su (15 su bardağı)
Nane yaprağı


YAPILIŞI
5 adet limonun kabuklarını rendenin küçük tarafıyla rendeleyin.Limonun beyaz yerine inememeye dikkat edin. Tüm limonların suyunu sıkın.Bir kapta Limon suyunu,rendelediğiniz kabukları ,şekeri suyu şeker eriyene kadar karıştırın.Tel süzgeçten süzün(limon kabuklarını ayırmak için) Sürahiye doldurun İçine bir kaç yaprak nane yaprağı atıp 2-3 saat kadar buzdolabında bekletip soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.


3 Temmuz 2012 Salı

MANTAR SOSLU KÖFTE




MALZEMELER

Köfte malzemeleri:

Yarım kilo köftelik kıyma
3 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Kimyon
Karabiber

Sos malzemeleri:
1 paket kültür mantarı
1 adet kuru soğan
3-4 adet sivri biber
2 -3 adet domates
Tuz,Kekik,Pul biber (tercihe göre)
1 bardak su
Yağ

YAPILIŞI

Derin bir kaba kıymayı,ekmek içini,yumurtayı,rendelenmiş soğanı,doğranmış maydanozu yağı,tuzu ve baharatları koyup iyice yoğurun.Yağlanmış fırın tepsisine isterseniz düz elinizle bastırarak yayın isterseniz tek tek şekil vererek koyun.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında çok kurutmadan pişirin.
Köfteleriniz pişerken Mantarları yıkayın ve doğrayın.Üzerine limon sıkıp harmanlayın(kararmaması için)
Tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin.Doğranmış soğan ve biberleri ilave edip yağda soteleyin.Rendelediğiniz domatesi ve baharatları ekleyip karıştırın.Suyunu ilave edip 15 dakika kadar pişirin.Pişen mantarları köftenin üzerine koyarak servis edin.

AFİYET OLSUN.