28 Mayıs 2012 Pazartesi

ÇİLEKLİ TART




MALZEMELER
Tart hamuru için:

125 gr oda sıcaklığında margarin
10 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
Yarım su bardağı süt
Aldığı kadar un
Yarım paket vanilya

Kreması için:
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
2,5 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı mısır nişastası

Süslemek için:
Yarım kilo çilek
1 paket tart jölesi (ben kullanmadım)
YAPILIŞI
Un hariç tüm tart malzemesini bir kaba alın.Yavaş yavaş unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.Tart kalıbını yağlayıp tart hamurunu kalıba döşeyin.Hamuru 1 cm aralıklarla çatalla delin(fazla kabarmaması için)
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında hafifçe pembeleşene kadar 20 dakika pişirin.
Tart kremasını hazırlamak için sütle yumurtayı bir tencere çırpın.Sekeri  ilave edin.Un,nişasta ve vanilyayı ekleyip çırparak pürüzsüz bir kıvamda koyulaşana dek pişirin.Tart ve kremayı soğumaya bırakın.Soğuyan kremayı mikserle tekrar çırpın.
Tart hamurunu kalıptan çıkarıp düz bir servis tabağına ters çevirin ve kremayı üzerine yayın.
Çilekleri bol suda yıkayıp süzün.Kurulayıp ince ince dilimleyip kremanın üzerine yerleştirin.
Dilerseniz tart jölesini paketin üzerindeki gibi hazırlayıp çileklerin üzerine sürün. 1-2 saat buzdolabında dinlendirip servis yapın.

AFİYET OLSUN.


23 Mayıs 2012 Çarşamba

KABAK MÜCVERİ






MALZEMELER
4 adet rendelenmiş kabak
3 adet yumurta
5 çorba kaşığı un
3 adet taze yeşil soğan
100 gr kaşar rendesi veya beyaz peynirde olabilir.
Yağ (kızartmak için)
kuru nane
dereotu,Maydanoz
tuz ,karabiber









YAPILIŞI
Kabakları soyup bir kaba rendeleyin.ayrı bir kaba doğranmış taze soğanı doğranmış maydanozu ve dereotunu ,yumurtayı unu,kaşarı, yağı ve baharatları karıştırın Rendelediğiniz kabakların suyunu sıkarak diğer malzemelerin içine katın.ve karıştırın..Bir tavada yağı kızdırın.Karışımı yemek kaşığıyla kızgın yağa dökerek ters düz edip kızartın.
Mücverlerin ince olmasına özen gösterin.İçi çiğ kalmasın.Kızartırken kabaklardan dolayı karışım sulanabilir.Az un ilave ederek kıvamı koyulaştırabilirsiniz.
Dilerseniz ayrı bir tavada domatesli sarımsaklı sos yapıp üzerine dökerek  soğuk sıcak servis yapabilirsiniz.

*İçine bir havuç rendeleyip hazırlarsanız çocuklarınız için besleyici bir yemek olacaktır.

AFİYET OLSUN.




21 Mayıs 2012 Pazartesi

ÇİKOLATA SOSLU ÇAYLI KEK





MALZEMELER

3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı demli çay
3 su bardağı un
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
1,5 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao

Üzeri için:
Dr.Oetker Çikolata sosu
2,5 su bardağı süt(Sosu hazırlamak için)

YAPILIŞI
Yumurtayı,şekeri mikserle çırpın. Sıvı yağı ve demli ılık çayı da ilave edip hafifçe karıştırın.Ayrı bir kapta elenmiş unu ,kabartma tozunu ,vanilyayı ve kakaoyu harmanlayın.Kek harcınıza ilave edip mikserle 4-5 dakika karıştırın.
Yağlanmış kek kalıbınıza dökün.(Ben 22 cm'lik pandispanya kalıbımda pişirdim.)Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirin.Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirin.Bu arada Çikolata sosunu paketin üzerinde yazıldığı gibi hazırlayıp kekin üzerine dökün .Dilimleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.







KÖZLEME PATLICAN YEMEĞİ



MALZEMELER

6 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 adet kırmızı biber
2-3 adet sivri biber
2 adet domates
3-4 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI
Patlıcanları közleyip soğuduktan sonra soyun.Tencereye soğanı yemeklik doğrayın, biberlerle birlikte yağda kavurun.Domatesi rendeleyin,Sarımsakları küçük küçük kesip bir süre pişirin.(Salçalı sevenler 1 yemek kaşığı salça koyabilirler)Patlıcanları doğrayıp tencereye ilave edin.Tuzunu atıp 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.Ilık olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.

NOHUT SALATASI



MALZEMELER

1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet kırmızı biber
3-4 sap taze soğan
Dereotu
Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limon

YAPILIŞI

Nohutları akşamdan bir çay kaşığı karbonatlı ılık suda bekletin.Ertesi sabah suyunu süzüp yumuşayıncaya kadar haşlayın süzün.
Yıkanmış doğranmış,dereotunu ,maydanozu,kırmızı biberi,taze soğanı ve haşlanmış nohutu salata kasenizde harmanlayın.
Bir kasede zeytinyağı ,limon ,tuz ve nar ekşisini karıştırıp salatanızın üzerine dökün.

AFİYET OLSUN.

PİRİNÇ PİLAVI (SALMA)





Herkese iyi haftalar dilerim.Blogum da pilav tarifimin olmadığını farkettim .Bu nasıl oldu anlamadım..Sanırım fotolamayı atlamışım.
Çoğu kişinin yaptığından farklı olarak ben pilavı kavurarak değil suya salarak yaparım.
Pilav dediğin tane tane dökülecek..
Yemek konusunda annemin elini aldığım bir gerçek..
Pilavda öyle işte...
Şefim benim seviyorum senii :)

MALZEMELER
2 su bardağı baldo pirinç
1 kahve fincanı arpa şehriye
3 su bardağı su
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı margarin /tere yağı
Tuz

YAPILIŞI
Öncelikle pirinçler ayıklanır ,yıkanır.Bir kaba pirinçleri alın,üzerine yarım yemek kaşığı tuz atıp sıcak suyu dökün.Yarım saat bekletin.Beklettikten sonra tekrar yıkayıp süzün.Bu arada tencereye yağları koyup eritin. Arpa şehriyeyi ilave edip rengi dönene kadar kavurun.3 su bardağı suyu ve tuzunu atıp tencerenin kapağını kapatıp suyu kaynatın.Süzülen pirinçleri katıp,kapağı kapatıp 4 -5 dakika ocağın orta gözünde harlı ateşte kaynatın.Daha sonra en kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.

17 Mayıs 2012 Perşembe

LABNELİ POĞAÇA



MALZEMELER

3 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
1 paket pınar labne peynir
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi için: beyaz peynir

Üzeri için: ayırdığınız yumurtanın sarısı ,çörek otu,susam


YAPILIŞI
Un,kabartma tozu,ve tuz hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp iyice karıştırın.Daha sonra yavaş yavaş unu ilave edin .Tuzunu ve kabartma tozunu katıp kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açıp iç harcını koyup kapatın.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.Üzerine yumurta sarını sürün ,çörek otu ve susam serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.

TAVUKLU BEZELYE (PİLAV EŞLİĞİNDE)





MALZEMELER

1 kilo bezelye
100 gr kuşbaşı tavuk göğüs
1 adet kuru soğan
2 adet orta boy patates
1 adet büyük havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
İstenirse pul biber ,kekik

YAPILIŞI
Tencereye 1 çay bardağı su ve tavukları koyup tavuklar suyunu salıp çekene kadar pişirin.Sıvı yağı ve yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin.Üzerine salçayı ve baharatları ekleyip karıştırın.Küp küp doğranmış patatesi ve havuçları da ekledikten sonra tencerede bir süre kavurun.En son bezelyeyi ilave edip üzerine çıkacak şekilde kaynamış suyunu ve tuzunu koyup tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte havuçlar VE patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.

15 Mayıs 2012 Salı

ÇİLEKLİ PUDİNG





YAŞASIN ÇİLEK ZAMANI

Evimizde bir çilek canavarı var..Her şeyin çileklisini tercih ediyor.Market alışverişimizde danette lere uzanan minik eller benim kızımın elleriydi.Hemen içeriğini okudum Danette renklendirmeyi  belki şeker pancarı köküyle yapmıştır dedim ama bir baktım ki Renklendirici (karmin ) yazıyodu.Çoğunuz biliyorsunuzdur ki Karmin  cochineal adlı böcekten elde edilen bir boya maddesidir.Malesef ki hemen hemen her çilekli ürünün içinde bu böcek boyasıyla yapılan renklendiriciler mevcut.Sağlığa zararı yok denilen bu böcek nihayetinde bir böcek.Bugün zararı yok derler ..yarın çıkarlar vay efendim şöyle zararlıymış böyle zararlıymışşş .
Tek gıda sektöründe değil kozmetikte,ilaç sanayisinde boyacılıkta ve daha bir çok alanda kullanılmakta.
Altından daha pahalı bir böcek deniliyor cochineal için...
Geçtiğimiz günlerde tarım bakanlığı karmin kullanan markaları tek tek deşifre etti.Markaları gördükçe gözlerime inanamadım hadi geçmiş olsun yasemin dedim..

Aldığınız her ürünün mutlaka içeriğine bakın..Ne tükettiğimizi bilelim..

Market dönüşü kızıma misler gibi çilekli pudingimi ben yaptım..Normalde de hazır olarak puding pişirmiyorum evimde.Ben yapıyorum en güzelinden :) Ama gelin görün ki çocuk işte görünce böyle marketlerde ,orda burda istiyor..

Neyse geçelim tarifimize..

MALZEMELER

1 litre süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
4 çorba kaşığı tepeleme nişasta
500 gr çilek
1 çay bardağı su

YAPILIŞI

Sütü ısıtın içine şekeri koyup kaynatın.Bir kapta nişastayı,vanilyayı ,1 çay bardağı suyla çırpın.Süt kaynadığında nişastayı ilave edin çırpma teliyle sürekli karıştırın.Çilekleri yıkayıp süzün.Rondodan geçirin.Puding koyu kıvama geldiğinde içine çilekleri ilave edip kaynatın.Ben pürüzsüz bir görüntü için blenderdanda geçirdim.Daha sonra kaselere paylaştırın.Ilıyınca buzdolabına koyup 2-3 saat bekletin.

AFİYET OLSUN.











7 Mayıs 2012 Pazartesi

PETİBÖR PASTA



Çocukluğumun pastası petibör pasta..yani büskivi pastası..


MALZEMELER
1 paket sade petibör büskivi
1 paket kakaolu petibör büskivi
1 paket çikolatalı puding
3,5 su bardağı süt-Pudingi pişirmek için
1 su bardağı süt( büskivileri ıslatmak için.)

Süslemesi için:
Fındık parçacıkları

YAPILIŞI

Pudingi arkasında yazıldığı gibi koyulaşana kadar pişirin. Kare borcamınıza 2 sıra sade büskivi dizin.(büskivileri koyarken hafifçe ıslatın)Üstüne hazırladığınız pudingten biraz yayın.Sonra 2 sıra kakaolu büskivi dizin.Yine Puding dökün.bu işlemi büskivi ve puding bitene kadar tekrarlayın.Üzerine kalan pudingi yayın.Fındık parçacıkları serpiştirin.
Buzdolabında 2 saat bekletin.
AFİYET OLSUN.




2 Mayıs 2012 Çarşamba

SUFLE BÖREK





MALZEMELER
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karbonat
1 buçuk su bardağı lor peynir veya rendelenmiş beyaz peynir
3 adet yufka
100 gr salam
2 adet domates
2-3 adet sivri biber
Tuz ,karabiber

Üzeri için:
Çörek otu

YAPILIŞI

Öncelikle  2 su bardağı sütü büyükçe bir kaba alın.İçine yumurtayı,yağı,karbonatı,tuzu karabiberi ekleyip çırpın.Bu karışıma lor peyniri ,küçük parçalar halinde kestiğiniz yufkayı ve ince ince kıyılmış salamı ilave edin.
En son kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış ve ince ince kıyılmış sivri biberi ekleyip bütün malzemeleri karıştırın.Karışımı 30 cm çapında yağlanmış yuvarlak borcama dökün ve üzerine çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.

GALETA UNLU TATLI



Bu güzel tatlıma ne etiket koyacağıma karar vermedim .Şerbetli bir tatlı ,üzeride bildiğin süt tatlısı..:) ve öyle hafif bir tatlı ki sürekli yapıp yemek isteyeceksiniz.Kıbrıs tatlısı olarak ta bileniniz olabilir.

MALZEMELER
Keki için:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker

Kreması için:
1 kg süt
1 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya

Üzeri için:
Hindistan cevizi

YAPILIŞI

Öncelikle şerbeti hazırlayın.Şekerle suyu 10 dakika kadar kaynatın ılımaya bırakın.
Keki için yumurta ve şekeri mikserle 5 dakika çırpın.Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Yağlanmış dikdörtgen borcamınıza yayın.Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin..Keki fırında çıkarıp biraz soğutun.
Ilık şerbeti dökün.Kek şerbetini çekerken kremayı hazırlayın.Krema malzemelerinin tümünü tencereye alıp koyulaşana kadar pişirin.Kekin üzerine döküp yayın.Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.Ben hindistan cevizi döktüm.Ama fındık,ceviz tarçın ,olabilir.
Tatlınız soğuduğunda buzdolabına koyup 1-2 saat bekletin.

AFİYET OLSUN.