30 Nisan 2012 Pazartesi

KİVİLİ PASTA




İYİ Kİ DOĞDUN İYİ Kİ VARSIN CANIM KARDEŞİM 28.04.2012 CUMARTESİ

Canım kardeşim .Doğum günün kutlu olsun.Bugün ,yarın ve her gün tüm güzellikler senin olsun.

Kivili pastayı canım kardeşim YEŞİM'in doğum günü için yaptım..Hafif bir pasta olsun istedim.Her şey güzel oldu da krema torbamın yıldız ucunu bulabilseydim kenarlarda ki krem şantiler böyle gözükmeyecekti.
Ama olsun o bozuk yerlerde nazar boncuğu olsun :)
Afiyetle yedik .:)

TARİFE GELİNCE ;
MALZEMELER
Pandispanya için:
1 su bardağı eritilmiş margarin
2 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Kreması için:
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı krema (200 ml)

Üzeri İçin:
4 adet kivi
1 paket tart jöle
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt(krem şanti için)

YAPILIŞI:
Margarini eritin.Soğuduktan sonra 1,5 su bardağı pudra şekeriyle birlikte bir kapta mikserle çırpın.Çırpmaya ara vermeden yumurtaları tek tek ekleyin.Un ve kabartma tozunu da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edin.
22 cm 'lik kelepçeli kalıbı yağlayın.Karışımı kalıba döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 40 dakika pişirin.Fırından çıkarıp pandispanyanızı dinlendirin.

Süt ve nişastayı küçük bir tencereye alın.Kısık ateşte karıştırarak koyu kıvama gelinceye kadar karıştırın.Ocaktan alıp sürekli karıştırarak soğutun. Krema ve kalan pudra şekerini ayrı bir çukur tabakta çırpın.Nişastalı karışıma ekleyip pürüzsüz bir krema elde edin.

Pandispanyanızı enine 3'e kesin.Bu iş için Pasta testeresi tavsiye ederim.Yoksa iple kesebilirsiniz.
Alt katı tabağa alıp hazırladığınız kremayı sürün .Orta katı yerleştirip kalan kremayı sürün ve üçüncü katı yerleştirin.

Kivileri soyup ince ince dilimleyin.Tart jölesini paketin arkasında yazıldığı gibi su ile hazırlayın.Pastanın üzerine kivi dilimlerini hafif üst üste gelecek şekilde dizin.Kivilerin üzerine jöleyi yayın.

Krem şantiyi sütle çırpın.Yarısını pastanın yanlarına sürün ve fındıkla kaplayın.Kalan krem şantiyi yıldız uçlu sıkma torbasına koyup pastanın kenarlarını süsleyin.
Buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.

AFİYET OLSUN.



27 Nisan 2012 Cuma

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU MAKARNA



Eyvah !!! İçine kaşar koyarken yakalandım..Kime mi ?Peynirin hiç bir çeşidini sevmeyen kızıma :)
Naz anne sana yardım edeceğim diye mutfağa geldiğinde elimdeki kaşar peyniri rendesiyle fena yakalandım..Sonra yedir yedirebilirsen naz'a bu makarnayı :) Ama onun içinde kaşar vaaaaar siz yiyin ben yemeyeceğim anne  :) Öyle böyle kandırarak yedirdim :)


MALZEMELER
1 paket fırın makarna
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 yemek kaşığı yağ

Sos için:
3 Yemek kaşığı Tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı ılık süt
Tuz

Üzeri için:
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

YAPILIŞI
Makarnayı ortadan kırıp bol suda ,içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyarak 10 dakika haşlayın.Süzün ve soğuk suya tutun.Bir kenarda süzülsün.
Bu arada beşamel sosu hazırlayalım.Sos tencerenize tere yağını eritin.İçine unu koyup kokusu çıkana kadar kavurun.Yavaş yavaş ılık sütü ilave edin.Bir çimdik tuz atıp.karıştıra karıştıra koyu kıvama gelince ocaktan alın.
Makarnanızın yarısını dikdörtgen borcama veya fırın kabına boşaltın.Arasına kaşar rendesi serpiştirip kalan makarnanın yarısını da döküp yayın.Beşamel sosla üzerini kaplayıp üzerine kaşar rendesi serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana dek pişirin.Sıcak olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.


26 Nisan 2012 Perşembe

ETLİ NOHUT YEMEĞİ



Nohut sevmeyen var mıdır ? Bir de etli olacak ,yanında da pilav ..off off yemede yanında yat.  :)
Kuru fasulye den çok nohut yemeği pişirmeyi tercih ederim.Bence nohutla yapılan her lezzet güzeldir..

MALZEMELER
3 su bardağı nohut
Yarım kilo kuşbaşı dana eti
1 adet büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz , pul biber

YAPILIŞI

1 gece öncesinden nohutu ılık suyla ,1 çay kaşığı karbonatla ıslatın.Sabah nohutları yıkayıp süzün ve haşlayın.
Eti tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin.Suyunu çekince içine soğanı ve sıvı yağı ekleyip kavurun.Salçayı koyup eritin.Haşladığınız nohutları da ilave edip bir iki çevirerek kavurun.Sıcak suyunu ekleyip nohutu pişirin.Nohut pişmeye yakın tuzunu ve pul biberini atın.(Tuzunu pişmeye yakın atarsanız nohutlarınız daha kolay pişecektir.)

AFİYET OLSUN.







24 Nisan 2012 Salı

JÖLELİ MEYVELİ KEDİ DİLİ PASTA




İşte bir pratik tarif daha.meyve ve jöle seçimi size ait

MALZEMELER
1 paket kedi dili büskivi
1 paket bitkisel jöle
2 paket vanilyalı puding
4 adet kivi (Siz istediğiniz meyveyi kullanın ,Muzlu da tavsiye ederim.)
6 su bardağı süt

Öncelikle jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.Jölenin yarısını 30 cm boyundaki yuvarlak büyük borcamınıza dökün.İçten dışa doğru dilimlenmiş meyvenizi döşeyin.Buzdolabında 15 dakika bekletin..Buzdolabından çıkarıp jölenin kalan yarısını dökün ve tekrar buzdolabına koyun.
Bu arada tencerede sütü ve vanilyalı pudingi karıştırarak koyulaşana dek pişirin.Bekleyen jölenizi buzdolabından çıkarın üzerine kedi dili bisküvileri aralıksız dizin.Tamamını dizdikten sonra hazırladığınız vanilyalı pudingi yayın.Buzdolabında 1 gün bekletin.Servis tabağına ters çevirerek çıkarın.Dilimleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.

19 Nisan 2012 Perşembe

MANTAR DOLMASI



Hem pratik ,hem lezzetli ,
Mantar severler buyrun :) .....

MALZEMELER
İri kültür mantarı
Kaşar peyniri rendesi
Tereyağı
Tuz

YAPILIŞI
Mantarları saplarından ayırın yıkayın kurulayın.İçlerini tuzlayın..İçlerine minik tereyağı küpleri koyup rendelenmiş kaşar peyniriyle doldurup öncede ısıtılmış 170 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.

16 Nisan 2012 Pazartesi

FİLE FINDIKLI KEK



MALZEMELER
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kase file fındık
ve kızımın içine kattığı bir avuç damla çikolata..resimde pek belli değil :)

YAPILIŞI
Yumurtalarla çekeri beyaz renk olacak şekilde mikserle çırpın.Diğer malzemeleri de sırasıyla koyup karıştırın.Yağlanmış kek kalıbına dökün.170 derecede pişirin.

AFİYET OLSUN.

EZOGELİN ÇORBASI




MALZEMELER
1 kahve fincanı kırmızı mercimek
1 kahve fincanı bulgur
1 kahve fincanı pirinç
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
8 su bardağı et suyu ya da su
Nane
Pul biber

YAPILIŞI
Sıvı yağda unu kokusu çıkana kadar kavurun.Salçayı koyun eritin.et suyunu veya suyunuzu koyun Yıkanmış mercimek ve bulguru suya ilave edip  kaynayıncaya kadar pişirin.Daha sonra pirinci ve tuzu ilave edip 15-20 dakika kadar pişirin.
Tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyup pul biber ve naneyi kavurun.Çorbanızın üzerine sıcak halde döküp karıştırın.Sıcak sıcak servis edin.

AFİYET OLSUN.

MANTARLI BİBERLİ OMLET



MALZEMELER

5-6 adet kültür mantarı
2 adet sivri biber
3 adet yumurta
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI
Mantarları ve biberleri yıkayıp ince ince doğrayın.Mantarları az yağda tavada suyunu salıp çekene kadar pişirin.Biberleri ilave edip soteleyin.Ayrı bir kapta yumurtaları karabiber ,tuz katıp çırpın.Yumurtaları mantarlı biberli karışıma dökün .Tavayı sağa sola oynatarak yayın.Pişirin.Sıcak sıcak servis yapın.

AFİYET OLSUN.

EV YAPIMI SUPANGLE



MALZEMELER

1 litre süt
1 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağından iki parmak eksik un (3/4 su bardağı)
4-5 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya

Üzeri için:
File fındık,toz antep fıstığı, hindistan cevizi ,tercih sizin

YAPILIŞI
Tencerede süt ve yumurtayı tel çırpıcı yardımıyla çırpın.Diğer malzemeleri de ekleyip ocağa koyun orta ateşte karıştırarak pişirin. şekerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.Ocaktan alın,mikser yardımıyla 3-4 dakika çırpıp pürüzsüz hale getirin.Kaselere paylaştırın.Buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra servis yapın.

AFİYET OLSUN.

12 Nisan 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI TÜRLÜ




MALZEMELER
4 adet patlıcan
2 adet patates
2 adet kabak
4 adet sivri biber
1 kuru soğan
2-3 domates
2 diş sarımsak
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı soyun.Doğrayıp tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.Bu arada diğer malzemeleri yıkayıp doğrayın.Yayvan bir tencerenin altına soğanı ,üzerine doğradığınız diğer malzemeleri ve rendelenmiş domatesi, sarımsağı koyun.Patlıcanları iyice yıkayıp süzüp tencereye ilave edin.Üzerine zeytinyağını ,salçayı tuzu ilave edip malzemeleri tencerede harmanlayın.Suyunu koyun.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte karıştırmadan pişirin.
AFİYET OLSUN.


KIRMIZI BİBER SARMASI



MALZEMELER

5 adet kırmızı biber
5 adet taze soğanın yeşil kısımları
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
1 tutam maydanoz
Tuz
Zeytinyağı

YAPILIŞI
Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını soyun.Bir tarafından keserek çekirdeklerini temizleyin.Peynir ,kıyılmış maydanoz ve tuz la içini hazırlayın.Biberin geniş tarafına peynirli harçtan koyup yaprak sarar gibi sarın.Taze soğanın yeşil kısımlarını 3-4 kadar kaynar suda bekleterek yumuşatın.Ardından soğuk sudan geçirin.Sarılmış biberlerinizi  taze soğanlarla bağlayın.Üzerine zeytinyağı gezdirin.

AFİYET OLSUN.

DEREOTLU CACIK



MALZEMELER

2 adet salatalık
2-3 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
3-4 sap dereotu
Zeytinyağı
Tuz


YAPILIŞI
Salatalığı soyup rendeleyin.İçine ince ince dereotunu kıyın.Sarımsağı rendeleyin.Yoğurdu pürüzsüz olana kadar çırpın.Tüm malzemeyi büyük bir kapta karıştırın.Yoğurdun koyu kıvamını suyla açın,Tuzunu atıp karıştırın.Kaselere paylaştırın.Üzerine zeytinyağı gezdirin.Soğuk olarak servis yapın.
AFİYET OLSUN.

11 Nisan 2012 Çarşamba

MEKSİKA FASULYELİ SALATA



Meksika fasulyesi yani kırmızı fasulye...

Kelimenin tam anlamıyla protein ve demir deposu.Vücudun ihtiyacı olan tüm aminoasitleri içerisinde bulunduruyor.Kivi ve böğürtlenden daha fazla antioksidan içeriyor.Bu faydalı besine salatalarda olduğu kadar et yemeklerinde de yer verilmeli.Kan şekerini düşürücü özelliği bulunduğu için diyabet hastaları da tüketebilir. Her markette konservesini bulabilirsiniz.Fakat konserveler çok fazla katkı maddesi bulunduğundan çok fazla tercih edilmemeli.Edilirse bile fasulyeler bol bol suda dikkatlice yıkanmalı..

MALZEMELER

1 kutu meksika fasulye konservesi (250 gr)
1 ufak kutu mısır konservesi (hepsini kullanmadım)
5-6 sap taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 domates
2 salatalık (kornişon turşu da tercih edebilirsiniz)
1 adet kırmızı biber

Sos için:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limon 
Tuz

YAPILIŞI
Tüm malzemeyi yıkayıp ince ince doğrayın.Meksika fasulyesini ve kullanacağınız kadar mısırı bol suda yıkayıp süzün.Diğer malzemelere katın.Sosunu hazırlayıp dökün.Salatanızı harmanlayın.

AFİYET OLSUN.



10 Nisan 2012 Salı

KÖZ SALATA



Yaz yaklaşırken patlıcan yemekleri soframdaki yerini almaya başladı.Dün akşam hemen en sevdiğim salatalardan biri olan köz salatayı yaptım.Ne de olsa artık Közmatik var :) Közleme işini fırında da yapıyordum ama bana ocakta közmatik daha pratik geldi.Tercih meselesi tabi.Öyle ocağınız da pislenmiyor. Artık patlıcanları biberleri zahmetsizce közlüyorum. Közmatikte leblebi ,fındık ,kestane de kavrulabilir..
Közmatiği gördüğünüz yerde tereddütsüz alın derim..Her Eve Lazım..
Ne yazmışım yaaa..Artık közmatik bana sponsor olur herhalde :)


İşte Közmatik

MALZEMELER
3 -4 adet orta boy patlıcan
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
Yarım kahve fincanı sirke yada  limon
Yağ
Tuz
Maydanoz

YAPILIŞI
Patlıcanları ve kırmızı biberi közledikten sonra soyup ,ince ince kıyın.Yeşil biberi ufak ufak doğrayıp patlıcan ve kırmızı biberlere ekleyin.
Sarımsağı havanda tuzla dövün.Bir kasede dövülmüş sarımsağı,yağı,tuzu,sirke yada limon'u karıştırın.Salatanıza döküp karıştırın.Maydanozla süsleyin.30 dakika kadar buzdolabında bekletip servis yapın.

AFİYET OLSUN.






7 Nisan 2012 Cumartesi

LEZZET TEKNESİ


BANA BİR HALLEY OLUYOOOO :)

Halley pastası olarak ta bilinen bu enfes tatlı ,pratikliği ve lezzeti açısından tarif defterinizde yerini alacak.

MALZEMELER
10 adet Halley
1 paket sade krem şanti
1 su bardağı soğuk süt (krem şantiyi hazırlamak için)
Çikolata sosu
Hindistan cevizi

YAPILIŞI

1 su bardağı soğuk sütle krem şantinizi hazırlayın.Halleylerinizi 4'e bölerek bir kaba alın.Hazırladığınız krem şantiyle birlikte karıştırıp şantiyi iyice halleylere yedirin.
Üzerine çikolata sosu hazırlayıp dökün.(1 paket çikolata sosunun yarısını kullandım.)Üzerine hindistan cevizi serpin.2 saat kadar buzdolabında bekleyip servis edin.

AFİYET OLSUN.


İSPANYOL KEK



Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine ev sahipliği yapan PAŞASOFRAM'a gönderiyorum.Kendisine kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER

8 adet yumurta
2 su bardağı pudra şekeri
150 gr file fındık
2 yemek kaşığı margarin
2 su bardağı un
1 su bardağı damla çikolata
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

YAPILIŞI
Yumurta ,pudra şekeri,kabartma tozu ve margarin mikserle 1 dakika çırpılır.Un,damla çikolata vanilyayı ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.Yağlanmış kek kalıbına  file fındıkları serpiştirin.Karışımı döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirin.Dilerseniz servis yaparken üzerine çikolata sosu dökün.

AFİYET OLSUN.



5 Nisan 2012 Perşembe

ÇİLEKLİ MİLKSHAKE



Kuzucuğuma milkshake ...

MALZEMELER
100 gr çilek
1 büyük su bardağı soğuk süt
1 top çilekli dondurma
Arzu edilirse toz şeker

YAPILIŞI
Çilekleri yıkayın .Tüm malzemeyi bir kaba alıp blender yardımıyla köpük köpük olana kadar iyice çırpın..İşte bu kadar milkshake'imiz hazır.Dilerseniz içine 1 tatlı kaşığı  kadar toz şeker atabilirsiniz.

AFİYET OLSUN.

FIRINDA KREMALI PATATES




İşte şahane bir lezzet,et yemeklerinizin yanına bir alternatif...

MALZEMELER
3 iri boy patates
1 kutu krema (200 ml)
2 diş sarımsak
Karabiber
Tuz
Yarım su bardağı rendelenmiş  kaşar peyniri

YAPILIŞI
Patatesleri  ve sarımsakları soyup ince ince doğrayın.(patatesleri 1 cm den ince doğrayın) Bir kapta krema hariç tüm malzemeleri harmanlayın.Fırın kabınızı yağlayıp patatesleri balık sırtı şeklinde yan yana dizin.Üzerine kremayı yayın.Üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin.Daha sonra üzerini rendelenmiş kaşar peyniri serpip kızarıncaya kadar pişirin.
AFİYET OLSUN.

2 Nisan 2012 Pazartesi

PATATESLİ KAŞARLI POĞAÇA (KURU MAYALI)



BU TARİFİMİ 73.HAFTA PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE EV SAHİPLİĞİ YAPAN GELİBOLU17 'YE VE  ÇAY KAHVE BAHANE ETKİNLİĞİNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN MARİFETANE 'YE GÖNDERİYORUM.
SEVGİLER :)



MALZEMELER
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı yoğurt suyu(yoğurt suyu yerine normal su da olabilir)
1 adet yumurta
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

İç harcı için: 
2 küçük haşlanmış patates
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
2 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir
Tuz
İstenirse karabiber

Üzeri için:
Çörek otu

YAPILIŞI
Karıştırma kabına sıvı yağı,yoğurdu,yumurtanın akını ,kuru mayayı ,tuzu,yoğurt suyunu,yoksa ılık suyu koyup çırpma teliyle çırpın.Peşinden un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.2 dk.kadar yoğurup ,üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin.

Hamurunuz dinlenirken iç harcını hazırlayın.Önceden haşlanmış,soğumuş patateslerin kabuklarını soyup rendeleyin.Üzerine kaşar rendesi ,çatalla ezdiğiniz beyaz peynir,tuz ilave edip karıştırıp hazır hale getirin.

Cevizden büyük parçalara böldüğünüz bezeleri yuvarlayıp çay tabağı büyüklüğünde elinizde açın.İçine hazırladığınız harcı koyup,hamurun uçlarını birleştirip yuvarlayın.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine birleştirdiğimiz yer alta gelecek şekilde dizin.

Ayırdığınız yumurta sarısına 2 kaşık sıvı yap koyup karıştırıp fırça ile poğaçaların üzerine sürün.En son çörek otunu serpin.10 dk.ılık ortamda beklesin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk.kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.








CİKOLATALI CEVİZLİ KEK


Haftanın ilk post'yla herkese İYİ HAFTALAR..Hafta sonum yine koşuşturmaca ile  geçti.Pazar günü misafirimiz vardı.Çalışan bir ev hanımı ve ayrıca çalışan bir anneyseniz  hafta sonu kaosunu bilirsiniz.Evde ki işe güce mi vakit ayıracaksınız ?Hafta içi 5 gün annesini özleyen bir çocukla mı ilgileneceksiniz ? Misafir mi ağırlayacaksınız ? Ailenizle bir yerlere gidip birlikte güzel vakit mi geçireceksiniz ? Yoksa Dinlenmeye çok ihtiyaç duyduğunuz bu güzelim hafta sonunda dinlenecek misiniz ? Cevap veriyorum HEPSİ :)
Bu durumdan şikayetçi değilim aslında..Bünyem alışık :) Yorulsam da bu saydıklarımı zevkle yapıyorum..
Boş durmak bana göre değil..

GELELİM MENÜME :
Yaprak sarma 
Ispanaklı Peynirli börek (Kayınvalidem yapmış sağolsun.)
Eltim Filiz 'de kadayıflı muhallebi getirdi Sağolsun.Ama onu yemeyi en sona bıraktık ve unuttuk :( 



ÇİKOLATALI CEVİZLİ KEK
MALZEMELER
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
100 gr. iri kıyılmış bitter çikolata


YAPILIŞI
Ön hazırlık olarak ceviz içlerini ve bitter çikolatanızı rondodan iri kalacak şekilde kıyın.
Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın.Diğer malzemeleri de ilave edip hafifçe karıştırın.Yağlanmış kek kalıbınıza dökün.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.