30 Ocak 2012 Pazartesi

MANTARLI BULGUR PİLAVI




MALZEMELER
2 su bardağı bulgur
150 gr mantar
1 adet kuru soğan
2 adet kırmızı biber
2-3 domates
1 tablet et yada tavuk bulyon
Sıcak su 3 su bardağı
Yağ
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI
Yağda soğanı ,ince ince doğranmış mantarı ve kırmızı biberi soteleyin.Mantarlar iyice yumuşadığında bulguru yıkayıp süzün .Mantarların üzerine ilave edip 5 dakika kavurun.Tavuk veya et bulyonu ,rendelenmiş domatesi, Tuzunu karabiberi(Ben karabiber atmadım.Çünkü Naz hanım karabiber kattığım yemekleri yemiyor .Acı diyor ) attıktan sonra .3 su bardağı sıcak suyu koyun.Biraz kaynatıp altını kısın .Kısık ateşte suyunu çekene kadar
pişirin.

AFİYET OLSUN.


YALANCI TAVUK GÖĞSÜ




MALZEMELER

1 kg süt
1 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
150 gr margarin
1 paket vanilya

YAPILIŞI
Tencerede margarini eritin ,Unu ilave edip kavurun.Sonra sütü ,şekeri,vanilyayı ekleyip yoğun bir kıvama gelecek şekilde tel çırpıcıyla karıştıra karıştıra pişirin.Ocaktan alıp mikserle 5 dakika karıştırın.Dikdörtgen borcamınızı ıslatın ve tavuk göğsünü dökün. Ilıdıktan sonra buzdolabına koyun ve 3-4 saat bekletin. Üzerine tarçın dökerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.

25 Ocak 2012 Çarşamba

HAVUÇLU KEREVİZ SALATASI







MALZEMELER

2 adet  kereviz
1-2 adet havuç
2 su bardağı süzme yoğurt(Sarımsaklı da olabilir size kalmış)
2 yemek kaşığı mayonez
Ceviz
Tuz

YAPILIŞI
Kerevizi soyup limonlayın.Yoğurdun içine rendeleyin arada karıştırın kararmasın.Havucu soyup rendeleyin.Mayonezi koyun.Tuzunu atın.Karıştırın.Servis tabağına alın.Üzerini cevizle süsleyin.İsterseniz cevizi iri parçalar halinde doğrayıp  içine de koyabilirsiniz.

AFİYET OLSUN.

24 Ocak 2012 Salı

PIRASALI BÖREK




Zeytinyağlı pırasa yemeğini çok sever ,çok sık yaparım.Ama Naz sevmiyor..Yemiyor.
Ben de Naz 'da yer en iyisi börek yapayım dedim.Daha önceleri pırasalı peynirli yapardım ,bu sefer pırasalı havuçlu yaptım.
Ama malesef kızım bir ısırık aldı ve çıkardı.Sonuç başarısız. :(  Ama sizde pırasa yemeğini yemeyen çocuğunuza yaparak şansınızı deneyin derim :) Neyse ki eşim bayıldı :)


MALZEMELER
1 kg yufka
2 su bardağı yoğurt
1 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ

Yarım kilo pırasa
2 adet büyük havuç
3-4 yemek kaşığı yağ
Tuz

YAPILIŞI
Pırasaları temizleyin yıkayın(ben yeşil yapraklarını kullanmadım) İnce ince kıyın.Bu ince ince kıyma işi hiç bana göre tabi ki de..attım rondoya kıydım :) Havuçları yıkayıp soyup rendeleyin.
Tavada pırasaları yağda 5 dakika kadar soteleyin .Rendelenmiş havucu ilave edip.5 dakika daha soteleyin.Tuzunu atın.Çok az sıcak su koyun karıştırın kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.Soğumaya bırakın.
Yumurta ,sıvı yağ ve yoğurtla harcınızı hazırlayın.
Pırasalı harcınız soğurken fırın tepsinizi yağlayın..Yufkanın bir tanesini kenarları dışarı gelecek şekilde serin.Yoğurtlu harcınızdan sürün.2. yufkayı da tepsiye büzerek serin.Yoğurtlu harçtan sürün.3.yufkayı da aynı şekilde serin .Hazırladığınız pırasalı harcı yayın.Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın.En son katta altta kalan yufkanın kenarlarını böreğin üzerine doğru kapatın.Yoğurtlu harcınızı sürün.Üzerine çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.







PORTAKALLI HAŞHAŞLI KEK




MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 adet portakal kabuğunun rendesi
1 adet portakalın suyu
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı haşhaş
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
2 su bardağı un


YAPILIŞI
Şeker ve yumurtaları mikser yardımıyla beyaz olana kadar çırpın.Un ve ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri koyup karıştırın.Daha sonra elenmiş unu ve kabartma tozunu ilave edin mikserle karıştırın.Yağlanmış kek kalıbınıza dökün.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.

17 Ocak 2012 Salı

PORTAKALLI KEK





MALZEMELER

3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2  adet portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı portakal suyu
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

YAPILIŞI
Yumurtaları ve şekeri  mikser yardımıyla beyaz olana kadar çırpın.İçine yağ,portakal kabuğu rendesi,portakal suyu da ekleyip kaşıkla karıştırın.Daha sonra elenmiş un ve kabartma tozunu  katın
Mikserle karıştırın.Yağlanmış kalıbınıza dökün.Ben baton kek kalıbı kullandım.Siz  kare kek kalıbına da dökebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin.

AFİYET OLSUN.

GARNİTÜRLÜ KEREVİZ



MALZEMELER
4 -5 adet orta boy kereviz
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
Garnitür (Bezelye,havuç,Patates) ya da hazır küçük kavanoz konserve.
Yarım Limon
1 kesme şeker
2 su bardağı su
Sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI
(Garnitürü kendiniz hazırlayacaksanız patatesi ,havucu küp küp doğrayıp bezelyelerle birlikte önceden haşlayın.Ben konserve kullandım.)
Kerevizleri soyup ortadan ikiye bölün.Her iki parçanın da içini hafifçe oyun.İçinden çıkan parçaları atmayın.Çünkü yemeğin içine koyacağız. Oyduğunuz kerevizleri limonlu suyunu koyun.
Soğanı yağda soteleyin .Kesme şekeri atın karıştırın.Unu da ilave edip ,2 bardak suyu koyun.(Veya siz suyunu kendinize göre ayarlayın)Un pütür pütür olmasın diye karıştırın İçine bir kaç damla limon sıkıp ,tuzunu atıp kaynamaya bırakın.
Bu arada oyduğunuz kerevizin parçalarını küçük küçük doğrayın kaynayan suyun içine atın.
Kereviz çanaklarınızı limonlu sudan çıkarın ve tencereye yerleştirin.Kerevizler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.

Garnitürü kereviz çanaklarının içine doldurun.Kapağını kapatıp 10-15 dk kısık ateşte pişirin.Arzuya göre üzerine maydanoz ,dereotu veya kerevizin kendi yapraklarından koyabilirsiniz.

Soğuk olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN.


15 Ocak 2012 Pazar

BROWNİ


MALZEMELER
250 gr margarin
4 yumurta
2 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı süt
1,5 su bardağı tozşeker
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Üzeri için:
80 gr bitter çikolata yada Hazır çikolata sosu

YAPILIŞI
Margarini eritin soğumaya bırakın.Bu arada yumurta ve şekeri mikser yardımıyla çırpın ve kakaoyu ekleyin.
Margarin,Süt ,elenmiş un ve kabartma tozunu da ekledikten sonra 3 dk daha çırpın.Cevizi de ilave edip hafifçe karıştırın.
Kare kek kalıbınızı yağlayın.(Kare borcam kullandım)Kek hamurunu boşaltın.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dk pişirin.Fırından çıkarıp ılımaya bırakın.
Çikolatayı benmari usulü eritin.Kekin üzerine gezdirerek dökün.Dilimleyerek servis yapın.
Hazır çikolata sosu da kullanılabilir .Ben çikolata eritip döktüm.

AFİYET OLSUN.

12 Ocak 2012 Perşembe

ELMALI MİLFÖY




MALZEMELER

15 adet milföy

Harcı için:
5 adet elma
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ince ince kıyılmış ceviz

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Pudra şekeri

YAPILIŞI
Elmaları yıkayın soyun rendeleyin..Tencereye alın .İçine şekeri ve tarçını koyup kavurun.Pişince cevizi ekleyin.ocağın altına kapatın.
Milföyün ortasına ılık elmalı harcınızı koyun alttan ve üstten uçlarını birleştirin.Ters çevirip yağlanmış tepsiye dizin.Üzerine bıçakla kesikler atıp ,yumurta sarısını sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.Soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

AFİYET OLSUN.

11 Ocak 2012 Çarşamba

DÜĞÜN ÇORBASI






MALZEMELER

250 gr kemikli dana eti yada kuzu eti (benimki dana eti..çünkü kuzu etini sevmiyorum :) )
2 litre su(10 su bardağı)

TERBİYESİ İÇİN
1 su bardağından bir parmak eksik un
1 yumurta sarısı
Yarım limon
3 yemek kaşığı yoğurt(arzuya göre)
1 su bardağı ılık su
Tuz

SOSU İÇİN
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI
Kemikli etleri yıkayıp düdüklü tencereye 10 bardak suyla koyun.25-30 dk.kaynatın.Kaynayan etleri kevgirle çıkarıp,didikleyin.Et suyunu süzüp bir tencereye alın,didiklediğiniz etleri içine koyup 15 dakika kaynatın.
Bir kapta terbiye malzemelerini 1 su bardağı ılık suyla iyice çırpın.Kaynayan et suyundan 2-3 kepçe alıp çırptığınız terbiyenin içine koyun ki çorba kesilmesin.Tuzunu da atın 10 dakika piştikten sonra ocaktan alın.
Çorba koyu olursa biraz sıcak su ilave edip kıvamını açabilirsiniz.
Tavada sıvı yağ ve toz kırmızı biberi kızdırın.İster sosunuzu tencereye ilave edin.İsterseniz servis sırasında kaselerdeki çorbanın üzerine gezdirin.


AFİYET OLSUN.






8 Ocak 2012 Pazar

PAZI KAVURMASI



MALZEMELER
2 demet pazı
2 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
Yağ
Tuz
Baharat: Tatlı kırmızı biber

YAPILIŞI
 Pazıları yıkayın süzün,ince ince doğrayın.Soğanları küp küp doğrayın sarımsakla birlikte yağda soteleyin.Kırmızı biberide ekleyin.Tencereye pazılarıda ilave edip bir süre orta ateşte kavuruyoruz.Tuzuda ekleyip kendi suyuyla pişiriyoruz.

AFİYET OLSUN.

YALANCI PROFİTEROL





MALZEMELER
3,5 su bardağı süt
1 su bardağından biraz az un
Yarım su bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket tuzsuz etimek
1 paket toz krem şanti

Sosu için: Dr.Oetker Çikolata sosu
pişirmek için süt

YAPILIŞI
3 ,5 su bardağı süte çırpılmış yumurta sarısını ekleyin.Ayrı bir kapta unla şekeri harmanlayın .Süte katın.Orta ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.(koyu bir kıvam olacak)Ocağı kapattıktan sonra vanilya koyup 3 dk mikserle çırpın.
Daha sonra toz halindeki krem şantiyede ekledikten sonra 5 dk mikser yardımıyla çırpın.İçine etimekleri kırıp atın.Kaşıkla karıştırırak muhallebileri etimeklere iyice yedirin.Dondurma kaşığı yardımıyla muhallebiden toplar alarak servis tabağını koyun.Dr.Oetker çikolata sosunu paketin üzerinde yazıldığı gibi hazırlayın .Topların üzerine dökün.Süslemek için antep fıstığı tozu dökün.

AFİYET OLSUN

5 Ocak 2012 Perşembe

KEDİ DİLİ BATON PASTA



MALZEMELER

1 paket kedi dili bisküvi

2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket labne peynir( 200 gr)
1 su bardağı süt(kedi dili bisküvileri ıslatmak için)

Üzeri İçin
Dr Oetker -Ahududu ve çilekli meyveli sos
Dr Oetker -Çikolata kalpler
Hindistan cevizi

YAPILIŞI
Süt,un,yumurta sarısı ve şekeri muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.İçine bir paket vanilya ve labne peyniri koyun.Mikser yardımıyla 2 dk. çırpıp ılımaya bırakın.
Baton kek kalıbınızı streç filmle kaplayın.Hazırladığınız kremadan ince bir kat kalıbın altna dökün.Daha sonra kedi dili bisküvilerinizi ıslatıp üzerine bir kat yerleştirin.Üzerine yine dökün.Bu işlemi krema ve ve bisküvi bitene kadar tekrarlayın.(3 kat bisküvi oluyor.) Pastanızı 1 gece buzdolabında bekletin.Bekletmediğinizde bu görüntüyü elde edemezsiniz.
Üzerine Dr Oetker meyveli sosu paketin üzerinde yazıldığı gibi hazırlayın ılıtın.
1 gece buzdolabında beklettiğiniz tatlınızı ,baton kalıbınızdan ince uzun servis tabağınıza ters çevirin.Hazırladığınız meyveli sosu üzerine dökün.Dilediğiniz gibi süsleyin.
Dr Oetker'in yeni çıkardığı çikolata kalplere bayıldım.Tavsiye ederim.:)

AFİYET OLSUN.

2 Ocak 2012 Pazartesi

PANCAKE




Çocuklarınızın kahvaltıları için bir alternatif …
Kızım Naz sarelleyle ve reçelle çok seviyor


MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı un
Yarım su bardağından biraz fazla süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
Tatlı olması istenirse (1 yemek kaşığı toz şeker)

YAPILIŞI
Öncelikle yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın.Sarıların beyazlara karışmamasına dikkat edin.Yumurta beyazlarına bir çimdik tuz atılarak kar gibi olana dek mikserle çırpın.(Tabağı çevirdiğinizde düşmeyecek şekilde olacak.)
Ayrı bir kapta yumurta sarıları mikserle çırpılır ve süt eklenip  karıştırılır.Pancake 'in tatlı olmasını istiyorsanız bu aşamada 1 yemek kaşığı toz şeker koyup biraz daha çırpabilirsiniz.
Yumurta beyazlarınızı sarılara ekleyin ..Beyazları söndürmeden tel çırpıcıyla hafifçe çırpın.
Elenmiş unu ve kabartma tozunu da ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edin.
Yağlanmış teflon tavanıza 1 kepçe dökün.(Ben 18 cm lik tavamı kullandım.)Spatula yardımıyla altının kızardığını gördüğünüzde  diğer tarafını çevirin.Karışım bitene kadar bu işlem tekrarlanır.

Servis tabağına alınıp bal,reçel,sarelle ile servis yapılır.

AFİYET OLSUN.

HİNDİSTAN CEVİZLİ LOKUM



MALZEMELER
1 kg süt
10 yemek kaşığı irmik
1 bardak toz şeker
2 paket krem şanti (toz halinde kullanılacak)
Hindistan cevizi

YAPILIŞI
 İrmik, süt ve şekeri koyulaşana dek pişirin. Soğuyunca krem şantiyi toz halinde katıp yoğurun.
 Buzdolabında 1-2 saat bekletin.  Elinizi hafifçe ıslatarak toplar yapın hindistan cevizine bulayarak yuvarlayın.  Tekrar buzdolabında 3 saat bekletip servis yapın.
AFİYET OLSUN.

TAVUK DOLMASI




MALZEMELER
1 adet bütün tavuk
1 adet fırın poşeti

İÇ PİLAVI İÇİN
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket dolmalık fıstık (3 yemek kaşığı)
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tutam maydanoz
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
Tuz

YAPILIŞI
Ben fırında pişmesi uzun sürmesin diye tavuğu 10-15 dakika tuzlu suda haşladım .Bu arada iç pilavını hazırladım.
Bir tencereye dolmalık fıstıklarınızı koyun ,sıvı yağda kavurun. Fıstıklar kavrulmaya yakın ufak ufak doğradığınız soğanlarını ekleyin kavurmaya devam edin.Yıkayıp süzdüğünüz pirincinizi ilave edip 4-5 dakika kavurun.Son olarak kuş üzümlerini ,tuzunu,baharatlarını ve 1 su bardağı sıcak suyunuzu ilave edin.Orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.(Fırında tavuğun kendi suyuyla da pişeceği için iç pilavının  biraz diri olsun) Piştikten sonra ocaktan alıp ince ince kıyılmış maydanozlarımızı ekleyin.Karıştırıp soğumaya bırakın.
 iç pilavınız ılındığında haşladığınız tavuğunuzun içine doldurun.Tavuğun bacaklarını ip yardımıyla bağlayın.
Benim tavuğum 2 kilo 100 gramdı.ve 1 su bardaklık iç pilavım tam denk geldi.
Fırın poşetinize koyun. Poşetin üzerine kürdanla 7-8 delik açın.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.






MEVSİM SALATA



MALZEMELER
8-10 yaprak kıvırcık
2 adet domates
1/4 kırmızı lahana
5-6 sap maydanoz
Turp
Konserve mısır

Sosu için:
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limon suyu
Tuz

YAPILIŞI
Kıvırcıkları maydanozları domatesleri yıkayıp iri iri doğrayın.Salata kasenize alın .Üzerine kırmızı lahanayı rendeleyin .Mısır tanelerini salatanızın üzerine serpiştirin.Turp dilimleriyle süsleyin.Sos malzemelerini karıştırıp salatanıza dökün.
AFİYET OLSUN