25 Kasım 2011 Cuma

MUHALLEBİLİ KADAYIF






MALZEMELER
Muhallebisi İçin
1 litre süt
1 su bardağı tozşeker
4 tepeleme çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Kadayıfı için
400 gr  tel kadayıf
4 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı ceviz
Yarım su  bardağı sıvıyağ
50 gram margarin/tereyağı

YAPILIŞI

Tel kadayıfı tel tel ayırıp minik parçalara ayırıp büyükçe bir tencereye koyun.Üzerine şekeri sıvı yağı ve margarini koyun kavurun.Kadayıfların rengi döndüğünde cevizi ilave edin.Ocağınızın altını kapatın.
Muhallebi malzemelerini vanilya hariç bir tencereye koyun göz göz oluncaya dek pişirin .Ocaktan indirmeye yakın vanilyasını ilave edin.Ocaktan alın.Mikser yardımıyla çok az çırpın.
Büyük bir diktörtgen borcamamın alt kısmına kavurduğunuz kadayıfın yarısını yayın.Üzerine Muhallebiyi dökün.Muhallebi üzerinede kalan kadayıfı yayın.Dışarda iyice soğutup buzdolabından 3-4 saat beklettikten sonra servis yapın.

AFİYET OLSUN.

23 Kasım 2011 Çarşamba

SANDAL SEFASI




MALZEMELER

4 adet kabak
300 gr kıyma
1 adet soğan
Maydanoz
1 yemek kaşığı salça
Sıvı yağ
Tuz, karabiber

BEŞAMEL SOSU İÇİN:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
100 gr margarin veya tereyağı
Kaşar peynir rendesi
Bir çimdik tuz

YAPILIŞI
Kabaklarınızı yıkayıp kabuklarını tırtıklı bir bıçakla temizleyin, ortadan ikiye bölün ve içlerini oyarak 10 dk .hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Ardından fırın kabına ya da borcama dizin.
Kıymalı harç için sıvı yağı tencereye koyup kızdırın üzerine küp küp doğranan soğanları ekleyerek hafif kavurun ve kıymayı ekleyin güzelce pişirin. Sırasıyla salça ve baharatlarını ilave edin. Son olarak maydanozu da ufak ufak doğrayıp harcınıza ekleyin ve altını kapatın.
Beşamel sosu hazırlayın.Margarini eritin unu ilave edip kavurun .Sütü azar azar ilave edin.bir çimdik tuz atıp karıştıra karıştıra muhallebi kıvamına gelecek şekilde pişirin.
Harcınızı kabaklarınızın üzerine paylaştırın, üzerine beşamel sosunu ve kaşar rendesini dökün.Fırın kabınıza ya da borcamınıza birazcık su ilave edin fırında 200 derecede pişirin.


AFİYET OLSUN.




17 Kasım 2011 Perşembe

SÜTLAÇ




MALZEMELER

2 litre süt
1 su bardağından bir parmak eksik pirinç
2 yemek kaşığı  tepeleme buğday nişastası
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su(pirinci pişirmek  için)

YAPILIŞI

Pirinçleri yıkayın süzün ,tencereye koyun.Üzerine 3 su bardağı su koyup kısık ateşte  hafifçe suyu kalana kadar kadar pişirin.Üzerine sütü ilave edin kaynatın ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 25 dk pişirin.Üzerine şekeri ilave edin 15 dk  orta ateşte pişirin
Nişastayı  yarım su bardağı suda eritip kaynayan tencereye dökün karıştırın.15 dk. daha ara ara karıştırarak pişirin.
Biraz soğumaya bırakın.Bu arada  ara ara karıştırın.Kaselere boşaltın .Buzdolabına koyun.Servis yapacağınızda üzerine tarçın serpin.

AFİYET OLSUN.

14 Kasım 2011 Pazartesi

HAZIR YUFKADAN SU BÖREĞİ




MALZEMELER

1 paket hazır su böreği yufkası
150 gr tereyağı /margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı tuz

Üzeri için
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ



YAPILIŞI

Hazır su böreği yufkasını BİM marketlerinde bulabilirsiniz.İçinde 6 adet bulunuyor.
Ön hazırlık olarak tereyağı /margarini eritin.soğutun. büyükçe bir tencere su  koyun  1,5 yemek kaşığı tuz yarım çay bardağı sıvı yağı koyun kaynatın.Ayrı bir kaba soğuk su hazırlayın
Yuvarlak fırın tepsisini yağlayın.Tepsinin alt katına kuru olarak tepsi boyunda yufka kesin yayın.
Kaynayan suyun içine yufkanın bir tanesini yada yarıya bölerek yarısını suya atın 10 saniye bekletip süzgeçle alıp soğuk suyun içine atın.bir iki kere daldırıp soğutun.Elinizle süzerek tepsideki kuru yufkanın üzerine dizin.diğer yarısını da aynı şekilde kaynayan tencerede 10 saniye tutup soğuk suyun içine alın elinizle süzdürün
tepsiye yayın. bir kat ıslak yufka ile  kaplanınca 2 yemek kaşığı eritilmiş  tereyağı /margarini fırça yardımıyla sürün.
Soğuk suyunuz ısındığından 2 seferde bir suyunuzu  değiştirin ki yufka birbirine yapışmasın.
Diğer kuru yufkayı da iki parçaya ayırıp  aynı ,işlemi tamamlayın. Tepsiye bir kat daha kaplayın. Aynı şekilde tereyağı/margarini sürün.
Diğer yufka ile  işlemi tekrarlayın.Daha sonra iç malzemesini yayın.Kalan 3 yufka ile aynısını tekrarlayın.
Ocakta ki suyunuzun kaynar olmasına ve soğuk suyunuzun da soğuk almasına dikkat edin.

Üzerine yoğurt ,yumurta ve sıvı yağ karışımını hazırlayın ve sürün.
Önceden ısıtılmış 150 derece fırında ağır ağır pişirin.

AFİYET OLSUN.




KAPUSKA




Lahana sarması yapılır da kapuska yapılmaz mı ? Lahana sarmasından artan ,sarılmayan haşlanmış yapraklarından da kıymalı kapuska yaptım.

MALZEMELER

Lahana sarmasından artan /  haşlanmış lahana yaprakları
1 adet kuru soğan
100-150 gr kıyma
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Kaynamış su
Tuz,Pul biber
Sıvı yağ

YAPILIŞI

Tencereye sıvı yağı koyup ,yemeklik doğradığınız soğanı kavurun.Salçayı da koyup eritin.Kıymayı ilave edin.Suyunu salıp çekene kadar pişirin.İnce ince doğradığınız lahana yapraklarını ilave edin.Kaynamış Suyunu tuzunu ,pul biberini katıp,lahanalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.


AFİYET OLSUN.




LAHANA SARMASI




MALZEMELER

1 adet orta boy lahana
(Lahana alırken damarı az,yaprakları geniş ve ortasına bastırdığınızda hafifçe yumuşak ve esneyeni seçin.
2 su bardağı pirinç
2-3 adet kuru soğan
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı kaynar su
Nane
Tuz
Pul biber.

YAPILIŞI

Lahananın tepesini bıçak yardımıyla yuvarlak şekilde kesin çıkarın.Geniş bir tencerede kaynayan suya kestiğiniz taraf alta gelecek şekilde 10-15 dk haşlayın.Haşladığınız lahanaları soğuk su doldurduğunuz bir kapta iyice soğutun ve bir süzgeçte iyice süzün.

Lahanalar süzülürken iç malzemesini hazırlayın.Tencereye soğanı yemeklik doğrayın ,sıvı yağda biraz çevirin.Salçaları  ilave edip,tencerede eritin. Yıkanmış süzülmüş pirinçleri ilave edip biraz kavurun.Üzerine 2 su bardağı kaynar su ilave edin tuzunu atın..Pirinçler suyunu çekince nanesini ve doğradığınız maydanozları,pul biberi ilave edip karıştırın.

Haşladığınız lahananın kalın damarlı  yerini kesip yaprağı ikiye bölün.Yaprağın büyüklüğüne göre kaça bölüneceğini siz belirleyin.Harcını koyup sarın açılmaması için elinizde hafifçe sıkın.
Tencerenin dibine kestiğiniz kalın damarları lahanaları serin.Sardığınız lahanaları tencereye dizin.Lahanaların üstüne çıkmayacak şekilde yani lahanaların hizasında su koyup tuzunu atın.Üzerine pirinçlerin dağılmaması için ısıya dayanıklı bir tabak kapatın.30-40 dk  kısık ateşte pişirin.

Ayrı bir yerde yağda erittiğiniz biber salçasını pişen dolmaların üzerine dökün.

AFİYET OLSUN.





9 Kasım 2011 Çarşamba

ET KAVURMA



Kurban bayramında kavurmanın tadı bir başka !! :)


MALZEMELER
Kuşbaşı dana eti
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Kekik


YAPILIŞI
Tencere içerisine yağı koyun ısıtın.Üzerine etleri ilave edin ve renk değiştirinceye kadar harlı ateşte kavurun .Ocağı düşük ateş konumuna getirin.Et suyunu salıp çekene kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.Bazen etin cinsinden dolayı kolay pişmiyor .Bir tarafta kaynar su bulundurun pişmediyse su ilavesi yapın.Etin pişmesine yakın tuz ve baharatları atın.Baharat olarak ete  kekik ve karabiber  çok yakışıyor.

AFİYET OLSUN.

PATATESLİ VE HAVUÇLU BRÜKSEL LAHANASI



MALZEMELER
1 paket brüksel lahanası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
10-15 arpacık soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 havuç
2 patates
1-1,5 litre kaynamış su
Tuz

YAPILIŞI
Brüksel lahanalarının sararmış yapraklarını ve sap kısımlarını kesi ve yıkayın.
Arpacık soğanları soyun yıkayın
Bir tencereye yağı ve arpacık soğanları koyun. Soğanlar hafif kavrulurken patatesleri ve havuçları soyun. Patatesleri küp küp havucuda yarım ay şeklinde doğrayın.
Lahanaları ekleyip hafif yumuşayana kadar kavurun. havuçları tencereye alın. Biraz karıştırdıktan sonra salçayı ekleyip1-2 defa karıştırın.  Patatesleri ilave edip bir süre daha kavurun. Kaynamış suyunu ve tuzunu ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.

8 Kasım 2011 Salı

CEVİZLİ REVANİ




MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardagı süt
1 su bardagı sıvı yağ
Yarım su bardagı şeker
1 su bardagı ceviz(rondodan geçirip un haline getirin.)
2 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için:

3su bardagı şeker
4 su bardagı su
yarım adet limonun suyu

YAPILIŞI
Ön hazırlık olarak şerbeti hazırlayın.4 su bardağı suya 3 su bardağı şekeri ve limonu ilave edip 10-15 dk kaynatın ve soğumaya bırakın,

Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar mikserle çırpın..Sonra süt ve yağ ilave edin.Un, irmik ,kabartma tozu ,vanilya cevizide ilave ettikten sonra mikserler çok az çırpın.
Yağlanmış yuvarlak  büyük yuvarlak borcama (borcam 32 cm) dökün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında
25-30 dakika pişirin.
Soğuk şerbeti sıcak revaninin üzerine dökün.İstediğiniz şekilde dilimleyin.Üzerini antep fıstığı veya hindistan ceviziyle süsleyin.
AFİYET OLSUN.





4 Kasım 2011 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ





Kerevizin faydaları saymakla bitmez.Mideyi güçlendirir,Ağrıları giderir.Kolestrolü ve hipertansiyonu düzenler,Unutkanlığa faydalıdır.Anne sütünü arttırır.Şeker hastalığına faydalıdır.Öksürüğü keser.
Malesef ki bu yemeği seven çok azdır.Ben bayılırım .Eşim pek yemezdi .Ama şimdi çok seviyor.:))

MALZEMELER

1 kg kereviz
2 adet  havuç
3 adet patates
1 adet  kuru soğan
Tuz
Yağ
Limon

YAPILIŞI

Kerevizleri soyun yıkayın ,doğrayın ve limonlayın.Soğanı yemeklik doğrayın tencereye koyup yağda öldürün.
Halka halka kestiğiniz havuçlarıda ilave edin.Biraz kavurun.Doğradığınız limonladığınız kerevizleri ve patatesleri de tencereye ilave edin.1-2 kez karıştırın 2 su bardağı su ilave edin.Tuzunu atın.Bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte kerevizler ,havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin.Soğuk olarak servis yapmanızı öneririm.
AFİYET OLSUN.

3 Kasım 2011 Perşembe

MİLFÖYLÜ BAGET-TAVUK SUYUNA ŞEHRİYE ÇORBASI


MALZEMELER

6 adet baget tavuk
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
Tuz

6 adet milföy yaprağı
1 adet yumurta sarısı
Az miktarda kaşar peyniri

YAPILIŞI
Ön hazırlık olarak soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın.Patatesi ve havucu da  zar şeklinde zardan biraz büyük küp küp doğrayın.Bagetleri yıkayın.Bir tencereye 10 bardak su ve tuz  bagetleri atın,doğradığınız patates,havuç soğan ,sarımsağı da ilave edin.Haşlayın .Haşlandıktan sonra soğumaya bırakın.
Milföy yapraklarını  merdane yardımıyla biraz genişletin.Haşladığınız bagetleri tek tek içine ufak ince bir kaşar dilimi koyarak milföy ile kaplayın. Bagetlerin uç kısımlarını alüminyum folyo ile sarın.Milföy hamurunun etrafına bir yumurta sarısı sürün  .200 derece fırında 20 dk.kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.

Tavuğun o mis gibi suyuna da şehriye çorbası yapın.Çocuklarınız bu besleyici lezzetli çorbaya bayılacaktır.Kızım çok sevdi :)


TAVUK SUYUNA ŞEHRİYE ÇORBASI ( Patatesli,Havuçlu)

MALZEMELER

Bagetleri haşladığınız patatesli ,havuçlu tavuk suyu
1,5 çay bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ,
Tuz,
Maydanoz

YAPILIŞI

Çorba tencerenize sıvı yağda salçayı eritin,tavuk suyunu ilave edin.İsterseniz biraz su ilave edebilirsiniz .Ben öyle yaptım .Kaynatın.Kaynayan çorba suyuna tel şehriyeyi ilave edin.Tuz'unu atın pişirin.Pişmeye yakın İnce kıyılmış maydanozları içine atın.5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.Limonla Servis edin.

AFİYET OLSUN.

İŞTE MUHTEŞEM İKİLİ :)





1 Kasım 2011 Salı

PEYNİRLİ POĞAÇA (KLASİK POĞAÇA)





MALZEMELER
125 gr margarin (eritilmiş ılık)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta (Bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak.)
1 yemek kaşığı sirke(Gevrek olması için)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Harcı için
Peynir ,Maydanoz

YAPILIŞI
Margarini eritin ılıtın.Yoğurma kabına ,un ve kabartma tozu haricindeki malzemeleri koyun ve karıştırın.Daha sonra azar azar unu ve kabarta tozunu ilave edip yumuşak bir hamur elde edin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde hamuru açın .Peynirli veya tercihiniz olan başka iç harcı koyun kapatın.Yağlanmış fırın tepsinize dizin. Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün.Çörek otu serpin.önceden ısıtılmış 170 derecede pişirin.

AFİYET OLSUN.