14 Mayıs 2015 Perşembe

NUDO 'dan "Türk mutfağında noodle esintileri" atölyesi






Türkiye'in lider un ihracatçısı Erişler Un ,markası NUDO biz bloggerlar için EKS MUTFAK ATÖLYESİ'nde ''Türk Mutfağında Noodle Esintileri '' adlı  workshop düzenledi. 

Katılan blogger arkadaşlarımla ve Şef Eyüp Kemal Sevinç ile çok keyifli vakit geçirdik.




       


    Şef'imizle birlikte birbirinden lezzetli Türk damak tadına uyarlanmış noodle'lı tarifler hazırladık.
Osmanlı Saray Mutfağından Nudo'lu Hünkar Beğendi benim favorilerimden oldu. 


Türk usulü noodle ile neler mi hazırladık
*NUDO'lu Ayran Aşı Çorbası
*NUDO'lu Sakala Çarpan Çorbası
*NUDO'lu Hünkar Beğendi,
*NUDO'lu Gavurdağı Salatası
*NUDO'lu Haytayla

,






Etkinlik sonunda Uzak Doğu mutfağına ait bir yiyecek olarak bilinen noodle'ın aslında Türk geleneksel damak tadına ne kadar yakın olduğu,yılların deneyimli şefi Eyüp Kemal Sevinç'İn hazırladığı birbirinden güzel tarifler eşliğinde görülmüş oldu.Çorbadan ana yemeğe,tatlıdan salataya kadar noodle ile geleneksel mutfağımıza uygun bir çok yemeği yapabilmeniz mümkün.




Size denemeniz için NUDO''lu Hünkar Beğendi tarifini yazmadan önce bu güzel gün için ERİŞLER UN'a ,EKS MUTFAK kurucusu Şef Eyüp Kemal SEVİNÇ ' e ve davet için Tuğrul bey'e teşekkürlerimi sunarım..



NUDO'LU HÜNKAR BEĞENDİ (2 kişilik )

MALZEMELER

Yarım paket NUDO Kıvırcık Erişte (Sofra Tipi)
500 gr patlıcan  (közlenmiş doğranmış)
250 gr kuzu eti kuşbaşı
1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1 adet domates (küp küp dopranmış)
1 diş sarımsak
1/4 çay bardağı limon suyu
1/2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı süt
Çekilmiş tane karabiber
1 adet defne yaprağı
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
Tuz

YAPILIŞI

Geniş bir tencerede su kaynamaya başladıktan sonra üzerine NUDO'yu ekleyerek 3 dakika pişirin.
Kaynadıktan sonra süzün ve soğuk sudan geçirin. Ufak ufak kıyın.
Közlenmiş patlıcanları kıyın. Tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı ve unu hafifçe kavurun.
Sütü ekleyin.Patlıcanları ilave edin.Ezerek kısık ateşte pişirin.
NUDO'yu ekleyin ,karıştırın. Ocaktan alın tuz ve muskat rendesi ile lezzetlendirin..
Beğendiyi sıcak muhafaza ederek ayrı bir yerde bekletin.

Orta ateşteki ayrı bir tecerede doğanı ,sarımsağı 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavurun.Etleri ilave edin.Rengi dönünceye kadar kavurun.Domates karabiber ve defne yaprağını ilave edin.
Üzerini geçecek kadar su ekleyerek etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Tuz ilave edin.

NUDO'lu beğendiyi servis tabağına alıp ortasını kaşık ile açIn.Üzerine etleri yerleştirin.
Sıcak servis yapın..

AFİYET OLSUN.


Hünkar Beğendi nereden geliyor ?

1867 yılında Fransa'yı ziyaret eden padişah karşılığında İmparator ve eşini iadei ziyaret olarak sarayına davet eder.Devlet işlerinin yoğunluğu nedeniyle İmparator III.Napolyon gelemez ve davete yalnızca İmparatoriçe Öjeni icabet eder. İstanbul'a gelirken ,yanında aşçısını da getirir ve Beylerbeyi 
sarayında her ikisi de en güzel şekilde misafir edilir. Sarayın mutfağında Türk aşçılarla birlikte yemek yapan Fransız aşçı bir gün Beşamel sosu hazırlar.

Bu yeni sos ,o sırada hemen yanında patlıcanı közleyen ,ezerek patlıcan salatası hazırlayan Türk aşçının ilgisini çeker.Hazırladığı  beşamel sosa közleyip ezdiği patlıcanları ekler.Tadına bakar beğenir,bu yemeği en sevdiği kuzu eti ile beraber hünkara sunmaya karar verir.Padişah yeni yemeği pek beğenir.O günden sonra bu yemeğin adı '' Hünkar Beğendi'' olacaktır.






1 yorum:

  1. ellerinize sağlık... Fotoğraflara bakınca hem çok eğlenmiş hem de çok güzel tarifler hazırlamışsınız.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz...Ziyaretiniz ve yorumlarınız benim için çok değerli..
gmail hesabı sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.Sevgiyle kalın.